55+ Presentatie: 28 augustus
Industrieel landschap
28 juni 2018
Kunstwandeling
15 augustus 2018
Toon alle nieuws

55+ Presentatie: 25 september
De mode van de knopen

Datum:            25 september 2018

Tijdstip:           10 uur

Waar:              zaal 1 van ’t Pluspunt

Inleider:           Ells Louwerens

De geschiedenis van de modeknoop in West Europa: Wat doen meer dan 100 knopen aan een jas?

Ells Louwerens verzamelt interessante knopen. Als kind speelde zij al met de knopen uit haar moeders knopendoos. De fascinatie voor knopen is gebleven. Toen zij in Parijs op een rommelmarkt prachtige passementerie-knopen vond, was ze verkocht. Met het verzamelen nam ook de behoefte aan informatie toe: het kunnen plaatsen in de tijd, de relatie knoop en mode, en de kennis van materialen en technieken.

In een PowerPoint-presentatie laat zij de geschiedenis zien. Haar verhaal begint bij de prehistorie. Het is een reis door de tijd. De knoop blijkt veel meer te zijn dan onderdeel van een handige sluiting. Vóór pakweg 1860 zijn knopen de sieraden van de man. Hoe rijker hij is, hoe duurder zijn knopen aan vest en jas. Na 1860 zijn de vrouwen aan zet. De naaimachine doet zijn intrede, de zelfmaak-mode zorgt voor de opkomst van fournituren winkels. Knopen worden en masse geproduceerd. De industrie experimenteert met nieuwe materialen en technieken. Deze worden ook op knopen toegepast.

Naast de presentatie laat Ells ook knopen uit haar collectie zien. Hebt u nog knopen waar u meer over wilt weten, wellicht kan zij helpen.