Mededelingen van de Computer Commisie
15 augustus 2018
Informatie van de comcom
16 december 2018
Toon alle nieuws

Computer: themamiddagen

De komende tijd organiseren we weer een aantal themamiddagen. De bedoeling is, dat u (liefst vooraf!) een aantal vragen aanlevert, waarop we op die middag in kunnen gaan. We werken dus niet volgens een vaste agenda. Afhankelijk van de wensen van de groep kan een themamiddag uitgebreid worden met een vervolgmiddag. Mede vanwege deze flexibiliteit krijgt elke docent een eigen middag van de week, maar op dit moment is nog niet duidelijk wie wanneer zijn thema behandelt.

Bij de meeste thema’s hoeft u niets mee te nemen, behalve uw goede humeur en misschien een notitieblokje. De kosten voor een middag bedragen € 5,00. Bij een paar thema’s is het wel gewenst dat u uw apparaat meebrengt; dat staat bij de themaomschrijving dan expliciet vermeld.

Voor elk thema is een afzonderlijke aanmelding vereist; vermeldt u dus niet alleen het groepsnummer (22), maar ook het onderwerp van het door u gewenste thema. Natuurlijk kunt u meerdere thema’s combineren op een enkel formulier of in uw e-mail naar comcom@55plus-enschede.nl. Vult u a.u.b. het formulier zo volledig mogelijk in; met name uw lidmaatschapsnummer is noodzakelijk voor een vlotte afhandeling van uw aanmelding.

Muis en Toetsenbord, door Roelof Beverdam

Aan bod komt de bediening van Windows met behulp van muis en toetsenbord, en de afwisseling tussen beide. Uitermate geschikt voor wie zo goed als geen ervaring heeft met Windows 10. Voor een deel wordt kennis van deze grondbeginselen bekend verondersteld bij de cursus Windows 10.

Startmenu/Zoeken/Store, door Roelof Beverdam

We maken kennis met een aantal handige kneepjes in Windows 10 om snel een programma of een document terug te kunnen vinden. Ook laten we zien hoe we een app uit de Microsoft Store kunnen installeren, configureren en ook weer verwijderen.

Android, door Roelof Beverdam

Op deze middag komen een aantal gebruikstips van het Android telefoons of tablets zelf aan de orde. Verder kijken we naar de koppeling met de computer en het vinden en overzetten van bestanden. Neemt u uw apparaat mee, inclusief USB-kabeltje naar de computer.

GPS voor buitengebruik, door Roelof Beverdam

We concentreren ons deze middag op de apparaten van Garmin en daarmee compatibele apparaten, die bedoeld zijn voor (al dan niet sportief) gebruik buiten. We bekijken o.a. het gebruik van kaartmateriaal, dat specifiek voor fietsen en wandelen samengesteld is en waar dat te krijgen is. Neemt u uw apparaat mee, inclusief USB-kabeltje naar de computer.

Etiketten, door Rob Brussaard

Al diverse malen stond dit thema op ons lijstje. Het probleem was alleen de uitvoering eenvoudig en betaalbaar te houden. Etiketten voor consumenten-gebruik zijn meestal alleen op kleine velletjes te verkrijgen, waarvan het gebruik in de printer niet eenvoudig is. Eenvoudiger daarentegen is het gebruik A4 vellen, maar deze zijn meestal alleen te verkrijgen in grotere verpakkingen met een veel hogere prijs. De oplossing hebben we bij de HEMA gevonden: 25 vel à 21 etiketten voor € 5,00 (artikel 38.31.0012). Deze etiketten gaan we dan ook gebruiken voor onze themamiddag.

Aan bod komt het eenvoudig aanmaken van een adressenbestand, het gebruik van een sjabloon en het printen van etiketten.

Veilig internetten, e-mailen en gebruik cloud, door Rob Brussaard

Aan bod komen o.a. veilig surfen op internet, informatie zoeken, iets kopen of een reisje boeken, veilig e-mailen, e-mails versturen met een bijlage, gebruik van de cloud, foto’s veilig bewaren.

Fotoboeken, door Wim van der Bie

Wilt u wel zo’n mooi fotoboek maken, maar weet u niet hoe dat moet aanpakken, hier gaan we dat bekijken. We maken er ook eentje als voorbeeld. Albert Heijn, Kruidvat, Albelli, we kunnen kiezen wat we willen.

Windows 10 opfrismiddag, door Wim van der Bie

Windows 10 verandert voortdurend, telkens komen er meer applicaties bij of zijn er meer mogelijkheden met de bestaande. Hier gaan we daar naar kijken. Er is natuurlijk ruime gelegenheid voor uw eigen vragen omtrent Windows 10.