Promofilmpje 55+ Fietstochten
29 september 2018
Dank voor de organisatie
24 oktober 2018
Toon alle nieuws

Gezellige fietstochten houden fitte 55+’ers in beweging


Artikel geplaatst in de “Huis aan huis” week 40 van 3 oktober 2018, door Hans Assink


Zo’n zes keer per jaar houdt de Stichting 55+ een fietstocht van een kleine veertig kilometer waar altijd veel animo voor is. Het fietsen is één van de vele activiteiten die de stichting organiseert, met behulp van vrijwilligers. Op deze woensdag in september boffen de deelnemers met het weer.

Enschede – Vertrekpunt van de fietstocht is het Diekman. Hans Sleeuwits, de coördinator sport en spel van Stichting 55+ heeft 38 fietsers geteld. Sleeuwits krijgt een hesje om en is vandaag de ‘laatste man’ in de groep. Hans Assink en Klaas Keizer hebben ook een hesje om en fietsen vooraan. Zij kennen de route die voor een deel door Duitsland gaat.

De meeste deelnemers fietsen vaker mee, maar Gerard Berndsen is vandaag nieuw in het peloton. “Twee mensen waar ik altijd mee ga zwemmen zeiden van ga toch ook eens mee fietsen. En mijn vrouw zei ook van ga nou maar weg. Dus hier ben ik’’, zegt Berndsen, die 70 is en de tocht op de elektrische fiets doet. Dat doen de meesten.

Vanaf het Diekman gaat het richting Aamsveen. Het oversteken van een drukke weg is nog wel een dingetje met 41 man/vrouw op de fiets. De tactiek is zo dat Klaas Keizer en Hans Sleeuwits afstappen en op de weg gaan staan om het verkeer tegen te houden en dat Hans Assink de meute op sleeptouw neemt volgens het routepapiertje. Klaas maakt vervolgens een sprintje naar voren om om Hans bij te staan in het zoeken naar de juiste weg.

Knotenpunkt – Zo gaat het van Knotenpunkt 91 naar Knotenpunkt 90 en is de eerste stop, op verzoek van de dames van rij 2, bij de bomen nabij Subgangs Dieksken. “Na de eerste tien kilometer stoppen we altijd even om wat te drinken’’, klinkt het.

De oversteek van de Enschedeërstrasse in Gronau is vrij onoverzichtelijk, maar verloopt zonder problemen dankzij de hoffelijkheid van de automobilisten. De meeste auto’s gaan netjes aan de kant voor de grote groep fietsers, slecht eentje wenst niet te stoppen en raast met grote vaart langs de groep op een smal weggetje, ergens tussen knooppunt 16 en knooppunt 3 – we zijn weer in Nederland.

Lonneker – Dé stop is in Lonneker. Bij Sprakel volgens het routeboek, maar daar zit het terras vol en gelukkig is er plek zat bij Savenije. Zo’n 27 kilometer zit er al op de teller. En onderweg slechts één keer malheur. Dat is als de spoorbomen dicht gaan en de groep gehalveerd wordt. De voorste groep wil wachten en een mevrouw stapt niet goed af, verliest haar evenwicht door de zware elektrische fiets en komt ten val. Buiten de schrik zijn er geen pijnlijke gevolgen.


Klik hier om het artikel in de “Huis aan huis” week 40 van 3 oktober 2018 te bekijken.

Klik hier om het artikel ook op de site van “Huis aan huis” te bekijken.


De coördinator Sport en Spel, Hans Sleeuwits, presenteert met gepaste trots het nieuwe promofilmpje over de 55+ Fietstochten.

Promofilmpje 55+ Fietstochtenklik hier

(96Mb)