Heropening Concordia op 1 juni
15 mei 2020
Nood breekt wet: Twentse Kunst Alliantie brengt Dogma 2020
3 juni 2020
Toon alle nieuws

Junimaand gevuld met Twents theater, expo’s en films

Kunst uit de Minkmaatateliers, Harry Bannink en Finkers bij Concordia

In de maand juni vult Concordia haar zalen onder meer met moois uit eigen regio. Zo is de in Enschede geboren en ‘getogen’ singer-songwriter-reeks Mooiste Liedjes te zien en horen, gevolgd door een bijzondere voorstelling rond de Enschedese componist Harry Bannink. Beide voorstellingen zijn zowel in het theater als via een livestream te volgen. Ook in de expositieruimtes en filmzalen is er cultuur van eigen bodem.

Twentse filmhits
Overduin
Vanaf 3 juni is de oorlogsdocumentaire Het Geweten van een Stad, na online vertoningen via RTV Oost en Concordia, eindelijk op het witte doek te zien. Deze film van Willy Berends en Cars Bijlstra is een bijzonder tijdsdocument over Enschede ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, met een hoofdrol voor dominee en verzetsman Leendert Overduin. Ook de succesfilm De Beentjes van Sint-Hildegard met ‘onze eigen’ Herman Finkers en Johanna ter Steege wordt opnieuw vertoond in de filmzalen aan de Oude Markt.
Verder heeft programmeur Mark Drenth voor de periode vanaf 1 juni nog meer nieuwe films in petto, van Roman Polanski’s controversiële J’Accuse tot de prachtig gestileerde boekverfilming van Jane Austens Emma.

Harry Bannink forever
Harry Bannink podcast Foto: Jonathan Herma
In het theater eert Concordia op 9 juni een bijzondere Enschedeër: Harry Bannink. Frank Groothof en pianist Dick van der Stoep laten samen met verteller Gijs Groenteman het publiek kennismaken met het rijke repertoire van de bekende Twentse componist. Harry Bannink was de muzikale man achter liedjes van onder meer Annie M.G. Schmidt – denk aan ‘In een rijtuigie’ en ‘Mijn opa’. Op de 9e komen echter ook veel verborgen pareltjes aan bod. Oud-journalist Ton Ouwehand, auteur van twee boeken over het leven en werk van Harry Bannink, was vorig jaar aanwezig bij de première van de voorstelling. “Heel goed dat zijn werk steeds belicht wordt, nu ook weer met deze voorstelling. Componisten zijn toch vaak ondergeschoven kindjes in de muziek. Men heeft het wel over liedjes van Willem Wilmink of Annie M.G. Schmidt. Zij schreven liedteksten. Het werd pas een liedje als Harry zich ermee ging bemoeien.”
De Grote Harry Bannink podcast-voorstelling is met 30 verkochte plaatsen in corona-tijd al uitverkocht, maar gelukkig zijn er nog tickets voor de livestream beschikbaar. Door een anonieme gever is deze cadeauvoorstelling in het theater en online gratis te volgen.

Kunst van eigen bodem
Viktoria Gudnadottir portret Viktoria Gudnadottir StillVideo
Ook Concordia’s Langestraat 56 opent vanaf 1 juni opnieuw haar deuren met een feestelijke dubbelopening: kunstenaars Afra Willems, Patrick Jonkman, Paulien Wilkinson, Joyce van Heek, Peter Geerts en Monique Bosman, alle verbonden aan de Enschedese stichting Minkmaatateliers, tonen daar hun werk. Ook wordt die Pinkstermiddag een gloednieuwe expositieruimte gelanceerd: EXPO5. Kunstliefhebbers en toevallige voorbijgangers zien vanaf de Langestraat, 24 uur per dag, videokunst van steeds wisselende kunstenaars. De in Hengelo werkende en wonende Viktoria Gudnadottir trapt deze Video Estafette af met werk dat ze veelal maakte in de afgelopen corona-periode.
Geïnteresseerden voor de opening en daarna kunnen via de website hun gratis toegang boeken. Daarmee kunnen ze ook de lopende expositie ONE bezoeken met werk van 12 lokale kunstenaars en makers, alle verbonden aan de AKI / ArtEZ als technisch instructeur.

Kijk voor het hele juni-programma met film, theater en exposities op www.concordia.nl.