Junimaand gevuld met Twents theater, expo’s en films
3 juni 2020
We zoeken een docent Frans
25 juni 2020
Toon alle nieuws

Nood breekt wet: Twentse Kunst Alliantie brengt Dogma 2020

Muziek, beeldende kunst en theater in online filmreeks

De lente van 2020 blijkt een periode waarin iedereen zijn of haar normale routine compleet moet laten varen. Zo ook de Twentse Kunst Alliantie, ook wel TKA. Deze artistiekelingen kunnen niet meer samenkomen voor repetities, en ook optredens werden afgelast. De lockdown zorgde echter voor een nieuw idee: Dogma 2020, een filmreeks geïnspireerd op het project Dogma 95 van filmmakers als Lars von Trier en Thomas Vinterberg.

Dogma 2020
Elke dag, van 8 t/m 12 juni om exact 19.30 uur, verschijnt een ‘Dogma-hoofdstuk’ online. Uiteindelijk ontstaat een complete reeks gefilmde hoofdstukken waarin de pijlers van TKA samensmelten: muziek, beeldende kunst en theater. Op zaterdag 13 juni is de filmreeks in z’n geheel te zien via een streaming van Sickhouse.

Dogma 2020
In Sickhouse gaan de TKA-leden elke dag, één voor één, hun gang. Daarbij nemen ze strikte regels en elkaar opgelegde dogma’s in acht, verder is alles open en niets bekend. Elk hoofdstuk borduurt voort op het vorige, zodat langzaam een verhalend geheel ontstaat. De hoofdstukken duren maximaal 10 minuten en worden elk geïntroduceerd door één van de personages.
TKA: “Het is een tijd zonder precedent en voor iedereen is het een nieuwe situatie. Als TKA vinden we het interessant om onszelf dan juist nog meer regels op te leggen. Net als in het project Dogme 95 waarbij de regisseurs met elkaar afspraken zich bij het filmmaken aan tien dogma’s te houden. Dus we leggen elkaar regels op buiten alle regels die er al zijn, zoals het niet samen komen en niet samen repeteren. Eigenlijk is theater maken dan onmogelijk, maar wij onderzoeken op deze manier hoe we het toch kunnen doen.”

Inspiratiebron: Dogma 95
Dogma 95, of Dogme 95, is een oorspronkelijk Deens verbond van een aantal regisseurs dat in 1995 in Kopenhagen is opgericht. De deelnemers hebben afgesproken zich bij het filmmaken aan tien strikte regels (dogma’s) te zullen houden. Deze regels worden opgesomd in het manifest van Dogma 95 en vormen samen De eed van zuiverheid. De oprichters van Dogma 95 zijn de Deense regisseurs Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Kristian Levring en Søren Kragh-Jacobsen. De eerste en tevens bekendste Dogma 95-film is Festen (Het Feest) uit 1998, geregisseerd door Thomas Vinterberg.

Kijk voor meer informatie over TKA’s Dogma 2020 op www.concordia.nl