Meekijken hoe een spotprent wordt gemaakt
3 maart 2021
Toon alle nieuws

Gerardjan Rijnders schittert in première Nederlandse Comedie

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar… Maar het gezin dat we in ‘Nederlandse Comedie’ leren kennen is allesbehalve gelukkig. 


Op donderdag 1 april om 20:30 is de voorstelling “Nederlandse Comedie” (try-out) van De Gemeenschap bij Concordia via een livestream te zien. De try-out is
een vrolijk stuk waarin heftige onderwerpen aan de orde komen. Een emotioneel groepsportret van mensen die met emoties maar moeilijk kunnen omgaan. Met tekst door Rob de Graaf en regie van geboren Twentenaar Roy Peters. 

Twee ouders (Debbie Korper en Dic van Duin) houden al decennia lang een vergissing in stand die ze ‘een goed huwelijk’ noemen. Hun volwassen dochter (Yara Alink) beweegt zich moeiteloos door de wereld. Ook haar vriend (Milan Boele van Hensbroek) weet wat comfortabel en middle-of-the-road leven is. Maar dan is er de zoon (Sander Plukaard): een hypergevoelig moederskind, tot passiviteit en bespiegelingen geneigd en op zijn zesentwintigste nog altijd in het ouderlijk huis wonend. Alles verandert wanneer deze sensitieve jongeman op een zaterdagavond thuis komt met een minnaar (Gerardjan Rijnders) die hij al een tijd lang blijkt te hebben: een veel oudere man met een messcherpe blik en dito tong. Onder de invloed van deze nieuwe krachtbron krijgt het familie-kaartenhuis het zwaar te verduren.

Met een uitgelezen acteursensemble wekt De Gemeenschap een wereld tot leven die zou kunnen worden omschreven als een eenentwintigste-eeuwse variant van wat ooit ‘All in the family’ was. Net als in die legendarische sitcom staat ook hier de gezinsharmonie voortdurend onder druk – van buitenaf en van binnenuit. De teksten zijn hard en actuele maatschappelijke tegenstellingen komen volop met elkaar in botsing. ‘Het persoonlijke is politiek’: wat ons maatschappijbreed beweegt en verdeelt bepaalt mede de verhoudingen in de microkosmos die het gezin is. Maar hoe hoog de spanningen ook oplopen: de bevrijdende lach en de compassie zijn nooit ver weg.

Praktische informatie
Nederlandse Comedie  – De Gemeenschap
Do 1 apr | 20:30
Locatie: Thuis vanaf de bank
Tickets voor de livestream zijn te koop via: www.concordia.nl
Prijs: € 8,75