Echoplus 2024-01
Inhoudsopgave en Echoplus tekst versie
12 december 2023
Toon alle nieuws

Echoplus 2024-02
Inhoudsopgave en Echoplus tekst versie

JAARGANG 39 NUMMER 2 MEI-JUN-JUL-AUG 2024

Inhoud    (klik op het onderwerp van uw keuze)

Agenda. 3
Van de Voorzitter. 4
Fietstochten. 5
Busreisjes. 7
Pluspresentatie. 7
Wandelen. 8
Nieuws Sport en Spel. 11
Treinreisjes. 13
LEVENSLOOP.. 15 15
Terugblik met mijn herinneringen aan de Stichting 55+. 16
Teruglezen. 20
25 jaar bij de Stichting 55+: Jan Fokkema. 23
Gesprek met Ans Huizinga. 25
Impressie hartreanimatie en AED. 27
Excursie Connect-U. 27
Excursie naar het oude Stadsmaten ziekenhuis en samenwerking met Saxion. 31
Stichting 55+ en Play@ the Park 2024 op woensdag 8 mei. 32
Les van een levensredder. 33
Colofon. 34

Agenda

Treinreisjes: peiling 13
di 7 13.30 u. Wandelen: Haagse Bos 8
wo 15 13.00 u. Fietsen: Losser 5
di 28 10.00 u. Pluspresentatie: Valpreventie 7
vr 31 Busreis: Leerdam, Glasmuseum, Glasblazerij 7
Juni
wo 5 13.30 u. Wandelen: Boerskotten 8
wo 19 13.00 u. Fietsen: Verrassingstocht 5
vr 28 Busreis: Maastricht met overnachting 7
za 29
Juli
do 4 13.30 u. Wandelen: Harrevelderschans 8
wo 17 13.00 u. Fietsen: vanaf Lonneker 5
di 30 Busreis: Biesbosch en Gorinchem 7
Augustus
wo 7 Sluiting inlevering kopij Echoplus 2024-03, september/oktober
vr 9 13.30 u. Wandelen: Boekelerhoek 8
do 22 Verspreiding Echoplus 2024-03, september/oktober

Van de Voorzitter

Tot mijn grote vreugde mag ik een voorwoord schrijven in dit jubileumnummer.

Het was er bijna niet gekomen, maar dankzij flinke inspanningen, vooral door de PvdA Enschede, kregen we voorlopig blijvende subsidie. Dus tijd voor een feestje?? Nee helaas, we moeten echt op de kleintjes blijven passen. Dus kozen we voor een Echoplus waarin aandacht wordt besteed aan de achterliggende 40 jaar.

En, hopelijk zijn jullie het met me eens, hebben we afgelopen zaterdag onze vrijwilligers eens extra feestelijk ontvangen en onthaald. Deze vrijwilligersdag was heel gezellig.

Ik mocht ook dit jaar weer een erelid benoemen: Arnold Jansen. Hij was 13 jaar penningmeester, begeleidt samen met Tonny al 15 jaar wandelingen, is vrijwilliger van de videogroep en springt nog steeds bij waar nodig!

Onze vrijwilliger(s) van het jaar zijn:

  • Ans Huizinga is al geruime tijd, minstens 30 jaar, vrijwilligster, begeleidt deelnemers met breien, haken, kaarten maken. Ze blijft enthousiast, lief, sociaal en goedlachs.
  • Hennie Siekmans is al jaren begeleidster bij het boetseren en is 55-plusser in hart en nieren. De manier waarop zij in de zomer op TV Oost vol vuur vertelde dat de Stichting 55+ niet mocht verdwijnen, kon haast niemand evenaren, zo vol liefde voor de stichting en vol vuur.

Wij genoten van een goed verhaal aan de hand van veel foto’s door Jan Brummer van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

Vóór ik jullie ga enthousiasmeren voor de artikelen in dit nummer van Echoplus, wil ik e.e.a. vertellen van wat ons bestuurlijk bezighoudt. Het blijft een probleem om voor het dagelijks bestuur goeie opvolgers te vinden. Arnold Jansen houdt tijdelijk weer de financiën op peil, daar zijn we heel dankbaar voor! Annette Weegerink heeft ons verzocht naar een opvolger te zoeken, meldt u maar aan!

Het blijft moeilijk nieuwe bestuurders te vinden. We zijn daarom vanaf nu in gesprek met Alifa, jullie welbekend. We onderzoeken op welke wijze wij met elkaar kunnen gaan samenwerken. Natuurlijk met behoud van alles wat ons bij de Stichting 55+ lief is, zeker ook ons Pluspunt! Ik houd jullie hiervan op de hoogte.

En dan, ons jubileumnummer:

  • Cor Langen schreef een deel van de ‘geschiedenis’ van de Stichting 55+.
  • Een mooie, persoonlijke terugblik van Judith Cohen.
  • Judith interviewde wat ‘oudere’ deelnemers.
  • Hans Haveman kijkt terug en vooruit op het ‘Sport en Spel’-seizoen.
  • En natuurlijk ook de vooruitblik: wandelingen, fietstochten, jeu de boules, reisjes, enz., enz.

Veel leesplezier en op naar de volgende … jaar!

Cécile Verhaak


Fietstochten

Fietstocht Losser

Datum: Woensdag 15 mei
Waar: Vlinderloo
Tijd: 13.00 uur

De fietstocht van 15 mei vertrekt om 13.00 uur vanaf Capfun camping Vlinderloo (voorheen De Twentse Es en daarvoor Klein Zandvoort) aan de Keppelerdijk 200.

We fietsen o.a. een stuk langs het nieuwe Lagapad richting Losser.

André Assink, e-mail: ag.assink@home.nl, tel. 053-4764806 of 06-20694272


Fietstocht Verrassingstocht

Datum: Woensdag 19 juni
Waar: Stichting 55+, Schuttersveld 17
Tijd: 13.00 uur

Deze verrassingstocht van ca. 30 km. begint bij de Stichting 55+. Al eerder gepland maar toen was de fietssnelweg F35 nog niet open. We gaan via de twee nieuwe bruggen, en wat daarna komt is de verrassing.

Eddy Koenderink, tel. 06-30180914


Fietstocht vanuit Lonneker

Datum: Woensdag 17 juli
Waar: Dorpsplein Lonneker
Tijd: 13.00 uur

We vertrekken vanaf het dorpsplein in Lonneker om 13.00 uur. De route moet nog worden uitgezet!

André Assink, e-mail: ag.assink@home.nl, tel. 053-4764806 of 06-20694272


In voorbereiding: fietstocht 21 augustus (zie t.z.t. Plusmail en lichtkrant)


Busreisjes

We kunnen helaas nog geen uitgewerkte busreisjes aanbieden. De offertes die we ontvingen op de verzoeken die we hadden ingediend, zijn niet geheel duidelijk en compleet.

Onze plannen zijn:

Vr 31 mei 1. Leerdam, Glasmuseum en Glasblazerij
Vr 28/za 29 juni 2. Maastricht met overnachting
Di 30 juli 3. Biesbosch en Gorinchem
Do 29 augustus 4. Sneek met boottocht op Friese meren
Za 21 september 5. Fruitcorso Tiel
Wo 30 oktober 6. Den Bosch
Vr 29 november 7. Paleis Het Loo

Zodra we duidelijkheid hebben, zullen we één en ander via de Plusmail en de lichtkrant in ‘t Pluspunt bekend maken.

Yvonne en Eva


Pluspresentatie

Wat: Valpreventie: Wil je stevig in je schoenen staan?
Waar: Zaal 1 in ’t Pluspunt, Schuttersveld 17 op het Meubelplein
Wanneer: Dinsdag 28 mei
Tijd: 10.00 uur; zaal open 9.45 uur
Kosten: € 4,-, incl. koffie/thee in de pauze
Toegang: Iedereen (dus ook voor niet-leden)

Teresa (docent Yoga) en Ells (docent Pilates) hebben Aniek Weda uitgenodigd voor deze presentatie. Zij is een van de beweegmakelaars van Sportaal. Die organisatie heeft als doel de vitaliteit van burgers van Enschede te bevorderen door middel van het zoeken naar en het aanbieden van een passende beweeg- of sportactiviteit.

Samen met de gemeente en fysiotherapeuten organiseert Sportaal valpreventie groepscursussen in alle stadsdelen. Hoe richt je je huis veilig in, valtraining, en wat doe je na een val. Een belangrijk onderdeel is evenwichtstraining. Goed voor je balans natuurlijk, maar het verbetert ook je conditie en zelfvertrouwen.

Aniek neemt de SmartFloor mee naar de presentatie: een mat die de mate van stabiliteit meet als je erover heen loopt. Dus wil je weten hoe het met jouw stabiliteit is dan mag je deze presentatie niet missen!


Wandelen

Wandeling Haagse Bos

Datum: Dinsdag 7 mei
Waar: Haagse Bos
Start: 13.30 uur

Hoe er te komen:
U rijdt van Enschede richting Losser. Vanaf verkeerslichten Losser/Oldenzaal is het 3 km rijden tot de Haagsebosweg. Na kruising met Landweerweg rechtdoor tot iets verder links van de weg een GROEN vierkant huisje staat. Daar linksaf de Haagsebosweg op, doorrijden tot VOOR het bos. Voordat de weg een bocht naar links maakt, parkeren in de berm, hier start de wandeling.

Koffieadres horen jullie op de parkeerplaats.

Arnold en Tonny Jansen, tel. 053-4765034 of 06-49778852


Wandeling Boerskotten

Datum: Woensdag 5 juni
Waar: Boerskotten
Start: 13.30 uur

Hoe er te komen:
U rijdt vanuit Enschede richting Oldenzaal. Bij de verkeerslichten bij gebouw Rabobank rechts afslaan. Volgende verkeerslicht rechts afslaan richting Losser. Doorrijden totdat u links Postweg ziet; hier inrijden. Na ongeveer 1 km: parkeren bij kruising Postweg-Koopsweg Boerskotten. Hier start de wandeling.

Koffieadres hoort u ter plaatse.

Wim en Binnie Bonhke, tel. 06-30520546 of 06-19122206


Wandeling Harrevelderschans

Datum: Donderdag 4 juli
Waar: Harrevelderschans
Start: 13.30 uur

Hoe er te komen:
U rijdt van Enschede naar Buurse. Door dorp richting Haaksbergen, dan 3,6 km verderop RECHTS Ronde Bultenweg. Daar inrijden tot parkeerplaats P de RONDE BULTEN, start wandeling.

Koffieadres horen jullie op de parkeerplaats.

Arnold en Tonny Jansen, tel. 053-4765034 of 06-49778852


Wandeling Boekelerhoek

Datum: Vrijdag 9 augustus
Waar: Boekelerhoek
Start: 13.30 uur

Hoe er te komen:
Vanuit Enschede, via de havens de Windmolenweg op. De 2e afslag is de Zwartevennenweg. Daar is een (klein) parkeerterrein, overige auto’s kunnen langs de weg staan.

Na afloop iets drinken bij De Buren in Boekelo.

Tot dan, Cécile Verhaak, tel. 06-44323084


Nieuws Sport en Spel

Nu het seizoen op zijn einde loopt is het goed om terug en vooruit te kijken wat er allemaal bij de activiteiten onder Sport en Spel is gebeurd en nog gaat gebeuren. Dankzij de enthousiaste inzet van alle begeleiders loopt alles op rolletjes en genieten de deelnemers van heerlijke beweegactiviteiten. En wat gebeurt er veel!

Er is veel energie gestopt in het wegwerken van wachtlijsten. Bij Linedance zijn Peter Bosch en Adrie Neutink succesvol een tweede groep gestart. Er zijn nu twee groepen met zo’n 20 deelnemers. Ook draait Karin Ebbinge zich warm, zodat zij Peter en Adrie kan vervangen of helpen als dat nodig is. Maarten Groot is bij Tai Chi begonnen met twee nieuwe groepen op de donderdag. Samen met de twee groepen Tai Chi van Marion Kolkman op de vrijdag hebben we de vele aanmeldingen een plek kunnen geven. Meer Bewegen voor Ouderen heeft met Marion Leussink en Annuska Hissink nu twee begeleiders die elkaar vervangen. Bij de diverse yogagroepen van Els Bevers, Ells Louwerens en Teresa Brefeld staan nog een paar mensen op de wachtlijst. Wellicht wordt dit opgelost als Teresa in september start met een nieuwe groep “Yoga op/met stoel” op de dinsdag vanaf 12.15 uur. In de volgende Echoplus leest u hierover meer.

Bij koersbal zijn er nu meer deelnemers dan vorig seizoen, maar er kunnen altijd nog wel meer actievelingen bij. Koersballers en Mini Pitzalis, ik moet nog steeds een keer komen om les te krijgen in deze sport. Tenslotte zijn elke dag van de week bridgers enthousiast aan het spelen o.l.v. Leo Poell en Lidy Budde.

Ook buiten ‘t Pluspunt zijn sinds deze maand weer volop activiteiten. Al zijn de maandelijkse wandelingen o.l.v. Tonny Jansen, Binny Bohnke en Cécile Verhaak niet gestopt. Zelfs met de regen in februari waren er nog 20 wandelaars. De komende wandeltochten staan elders in deze Echoplus beschreven. Dat geldt ook voor de maandelijkse fietstochten o.l.v. Eddy Koenderink en André Assink, waarvan de eerste is geweest. In het G.J. van Heekpark is Hannely Tiggeler weer met jeu de boules begonnen. Er zijn nieuwe deelnemers zodat er een grote groep jeu de boulers wekelijks genieten van het spel, de buitenlucht en een drankje. Het is er erg gezellig.

In de zomermaanden is ‘t Pluspunt op dinsdag- , donderdag- en vrijdagmiddag open. De bridgers gaan dan zoals elk jaar door met hun competitie. Nieuw is dat in juni ook een groep linedancers wil doorgaan op de donderdag. Marion Kolkman overweegt om in juni Tai Chi te geven in een park. En Teresa Brefeld houdt een paar sessies Yoga in het Volkspark op 8 mei tijdens Play@ the Park 2024. Zie het artikel hierover elders in deze Echoplus. Ells en Teresa bereiden met Judith Cohen de maandelijkse presentatie op 28 mei voor, die over valpreventie zal gaan. Hierbij kan ook een SmartFloor, een testmat, worden uitgeprobeerd die registreert hoe vast of onvast iemand loopt.

Nu het seizoen ten einde loopt denken we na over het komende seizoen vanaf september. Geef aan bij jullie begeleider of jullie willen doorgaan en wat jullie wensen zijn. Ideeën hoor ik graag, want we zijn als 55+ altijd op zoek naar uitbreiding van activiteiten, nieuwe leden en nieuwe vrijwilligers. Dus als jullie wat willen en kunnen betekenen voor Stichting 55+: laat het dan weten. Ik ben te bereiken via e-mail: sportenspel@55plus-enschede.nl.

Hans Haveman, Coördinator Sport en Spel


Treinreisjes

In 2020 waren alle treinreisje vervallen vanwege de coronapandemie. Wat een partij roet in het eten was dat.

In 2021 gingen we voorzichtig met 13 mensen op 30 september naar Hattem. Compleet met de Coronacheckpapieren en vaccinatiebewijzen. Meteen daarna was het weer mis.

Op 31 mei 2022 gingen we – wederom met 13 personen – naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

Ook Leeuwarden op 29 juni en Nijmegen op 28 september 2022 werden respectievelijk met 12 en 13 personen bezocht. En daar stopte alles.

Veel mensen hadden hun OV-kaart opgezegd tijdens de pandemie; er kwamen geen aanmeldingen meer.

Maar nu… Hebt u weer zin om af en toe een treinreisje te ondernemen met een groepje mensen van de Stichting 55+? Zo ja, laat het me dan weten. Misschien hebt u ook een suggestie waar u graag naartoe zou willen.

Eva van der Struik, evanderstruik@gmail.com


LEVENSLOOP

Column

Toen we nog jong waren kregen we met een zekere regelmaat verlovingskaartjes toegestuurd. Iets later of soms heel veel later vielen er trouwkaarten op de deurmat. De een nog mooier dan de ander, met gouden of zilveren letters en soms met een foto van het aanstaande bruidspaar.

Dan kwam steevast de vraag: Ga je ernaartoe en wat geef ik dan als cadeau of wat trek ik aan. Deze tradities legden meteen de verschillen bloot tussen een bruiloft op het platteland en in de stad of misschien nog meer die van de verschillende streken van ons land.

Lang geleden verhuisde ik vanwege mijn werk van het westen naar het oosten. Ik kwam terecht in een dorp met al zijn tradities waartegen ik mij min of meer passief verzette. Gaandeweg werd dat beter. Van oudsher waren mensen immers meer op elkaar aangewezen en het is ook een mooie gedachte dat je bij feestelijkheden ook de buurt betrekt.

Na al die bruiloften kwamen steevast de geboortekaartjes en de kraamvisites. Tegenwoordig horen daar babyshowers bij met weer andere tradities. En cadeautjes. Veel cadeautjes, heb ik begrepen.

En dan volgen vele jaren later onvermijdelijk de gesprekken over ouderdom en kwalen. Over verlies van gezondheid en ziektes. Al dan niet helemaal onverwacht komen er met zekere regelmaat rouwkaarten door de brievenbus. Daar schrik ik toch altijd van al is het te verwachten. Soms is er een vage kennis overleden en soms een familielid. Eerst de opa’s en oma’s en dan de ooms en tantes, tot je je met schrik realiseert dat je zelf de oudste generatie bent.

Een bekende Nederlander uit het oosten had het op tv over Godfried Bomans en zijn “Kopstuk” over een honderdjarige. Die maakte er een sport van om de oudste Nederlander te worden. En dan te bedenken dat Bomans zelf veel te jong is heengegaan.

In de natuur lijkt alles gestorven. Maar dat is schijn. Na een lange winter staat hoe dan ook het voorjaar weer voor de deur. Dan is er weer volop nieuw leven te bewonderen.

Wil Vis

hestia1945@gmail.com


Terugblik met mijn herinneringen aan de Stichting 55+

Op verzoek van de redactie kijk ik eens even achterom naar ‘mijn’ tijd bij de Stichting 55+. Dit omdat de Stichting 55+ dit jaar 40 jaar bestaat. Om mijn geheugen op te frissen kijk ik in wat oude jaargangen van de Echoplus. Uit de voorzijde van het nummer van augustus 2009 blijkt dat de Stichting toen net verhuisd is van de Fabrieksschool naar het Polaroidgebouw. Gerrit Gleis was toen voorzitter en Thea Agterbosch (onlangs overleden) 2e voorzitter en coördinator cultuur; Ton Lulofs was secretaris. Ik kom nog meer bekende namen tegen van personen die ik heb gekend in diverse functies. Henk Groote Haar was beheerder. Jan Fokkema was coördinator bridge en redacteur Echoplus. Deze functies bekleedde Jan al vele jaren daarvoor. Ik neem aan dat hij wel een van de oudste deelnemers (ik zeg in het vervolg maar leden, hoewel een Stichting geen leden kent) van 55+ is. Cees Mulder was coördinator Doe-activiteiten, maar ik weet dat hij ook vele jaren bridgeles gegeven heeft. En Annie Schukkink (een oud-collega van mij) hield zich bezig met de meerdaagse reizen en de feestcommissie.

Het eerste contact

Ik ga nu af op mijn geheugen. Volgens mij kwam ik in contact met de Stichting 55+ omdat ik daar leerde bridgen van Gerard Lankhorst. Ik kende zijn vrouw omdat wij samen in de oudercommissie zaten van onze kinderen op de kleuterschool. Mijn man was actief als bridgeleraar en hij gaf een poosje Frans bij 55+. Ook zat hij bij de filmclub, waarvoor ik wel eens als actrice heb opgetreden. En zo rol je erin.

Moeilijk begin als coördinator cultuur

Bij jaargang 26 in 2011 duikt mijn naam op als coördinator Cultuur. Dit heb Ik een aantal jaren gedaan. Het eerste seizoen bij de inschrijfperiode in juli / augustus had ik slapeloze nachten. Hoe kon ik alles in de hand houden? Waren er teveel deelnemers bij een cursus of te weinig? En hadden we wel overal voldoende goede docenten voor? En wat moest er gebeuren met teveel deelnemers: nieuwe docenten zoeken of voorlopig op de wachtlijst? En het indelen van de lokalen gaf soms ook gedoe. Zo deden zich allerlei problemen voor waarmee ik had te dealen. Later heb ik dat wat meer losgelaten. De meeste problemen losten zich uiteindelijk meestal zelf wel op. En als er soms wat mis ging… Tja, we waren en zijn nog steeds vrijwilligers. En ik was en ben niet zo accuraat. Ik bewaar vooral goede herinneringen aan het enthousiasme van Walter Fennis en van andere docenten. Walter had goede ideeën over het innen van deelnamegelden.

Er waren ook wel eens problemen bij mijn ‘clubje’. Zo bleek een heel enthousiaste en actieve docente licht te dementeren. Met veel boosheid en verdriet van haar kant moest ik afscheid van haar nemen. Een docent literatuur bleek te moeilijk en te schools voor ons publiek. Ook van hem hebben we afscheid genomen.

Als je die oude Echoplussen zo doorleest blijkt dat er zeer veel gebeurde. Zo kon je met de reiscommissie naar China en Rusland. Nog steeds hoor ik leden verzuchten: waarom organiseren we geen verre reizen meer. De Plussingers en het ‘nieuwe’ Shantykoor gaven regelmatig concerten. De Plussingers hebben zelfs opgetreden in de Dom van Keulen. Koos Kuil had allerlei connecties en organiseerde bijna alles, zoals soms feesten. Het oprichten van het Shantykoor was het begin van het einde voor de Plussingers. Alle mannen vertrokken. Er is nog wel een paar jaar een vrouwenkoor geweest. Rietje Wientjes en haar man, die elkaar al zingend bij de Stichting 55+ hebben gevonden, hebben hiervoor erg hun best gedaan. Rietje was naar mijn mening het meest elegante lid van onze club.

Bestuursperikelen

Toen ik bij het bestuur kwam was Gerrit Gleis voorzitter. Hij trad graag op bij officiële gelegenheden en was verder goed in delegeren. Hij werd opgevolgd door Thea Agterbosch, die als gevolg van allerlei problemen niet goed uit de verf kwam. Wel heeft Thea met hulp van anderen gezorgd dat Ton Lulofs terecht een koninklijke onderscheiding kreeg. Echter Thea en de beheerder Henk Groote Haar konden niet goed samen door één deur. Dat is toen naar mijn idee netjes en geruisloos opgelost door met name Ton Lulofs (de secretaris) van de Stichting. Hen beiden is gevraagd om hun bestuurslidmaatschap op te geven. Gelukkig konden we spoedig competente opvolgers vinden in Eddy Koenderink en Cécile Verhaak.

We hadden vaak heel goede bestuursleden. Ik noem speciaal Arnold Jansen, die jaren goed op onze centjes paste en ook waarschuwde als het misging. Tot een aantal jaren terug moest er per keer betaald worden en ging alles in zakjes in een speciale brievenbus. Wat een werk om alles te tellen! Hij zorgde maandelijks voor goede overzichten. Hij organiseerde ook wandeltochten en leidde de videoclub, die volgens mij nu jammer genoeg wel ter ziele is. En Jan Fokkema regelde het bridgen. Dit was en is de grootste groep deelnemers. Elke dag wordt er wel in een of twee lokalen gebridged en er wordt ook les gegeven, wat weer zorgt voor nieuwe aanwas bij de bridgegroepen.

In het bestuur waren de (krappe) financiën een terugkerend punt. Vooral na Corona was dit een issue. De jaarlijkse bijdrage kon wel verhoogd worden, maar de ervaring leerde dat dan veel slapende leden bedankten. Niet doen dus. Uiteindelijk heeft de gemeente ons uit de brand geholpen. Aanvankelijk werd per keer betaald. Maar op instigatie van Walter Fennis kunnen we nu een of twee keer per seizoen betalen. Veel minder werk voor de penningmeester en voor de activiteitenleiders, vooral sinds we pinautomaten hebben.

Public relations

Op een gegeven moment kon ik redacteur worden van de Echoplus. Bij dat werk ligt mijn hart. Samen met Roelof Beverdam en uiteraard bijdragen van anderen maakten we een keer in de twee maanden dat blad. In onze tijd hebben we gezorgd dat de Echoplus niet meer ‘geraapt’ hoefde te worden. We kregen het blad kant en klaar aangeleverd. Ook zorgden we voor wisselende voorkanten.

Ik hield me ook bezig met de Pluspresentaties. Aanvankelijk heette dit de Algemene bijeenkomst. De bezoekersaantallen waren heel verschillend. De natuurfilms van Jan v.d. Geest waren zeer populair en dus druk bezocht. Ook lezingen over onderwerpen als euthanasie en testamenten trokken veel publiek.

Hoogtepunten voor mij waren de Open Dagen, die altijd nieuwe leden opleverden. Elke groep kon zich daar presenteren en daar werd druk gebruik van gemaakt. Ook waren er een keer in de twee jaar vrijwilligersbijeenkomsten. Leuk om elkaar te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. En daar ben ik Erelid geworden. Wat een eer!

Ik probeerde de plaatselijke kranten door middel van free publicity voor onze activiteiten te interesseren – met name voor de Pluspresentaties en de Open Dagen.

Veel kopij werd aangeleverd door Eva v.d. Struik en Lies Schole. Dit gaat over uitstapjes: met Eva ga je mee met de bus en Lies gaat met ons naar plekken in Enschede en omgeving. Ook waren en zijn er maandelijks wandelingen en fietstochten. Dus er op uit met 55+!

Zo dit waren wat herinneringen van mij aan onze club. Ik ben er bijna altijd met veel plezier heen gegaan en hoop dat we nog lang kunnen bestaan ten dienste van de senioren uit Enschede en omgeving.

Judith Cohen

De 3 O’s van 55+: Ontmoeting: Verbetering onderlinge contacten
Ontplooiing: Vergroten kennis en/of vaardigheden
Ontzitting: Stimuleren van het in beweging zijn

Teruglezen

Laten wij het teruglezen noemen. De aanleiding is veertig jaar 55+. Tien jaargangen van ‘Echoplus’ heb ik doorgeploegd en vervolgens een verslagje geschreven. Natuurlijk kunt u via de website (https://55plus-enschede.nl/) met een klik op de afbeelding van ‘Echoplus’ nog veel meer uitgaven zelf teruglezen. Nu mijn verslag.

Ik neem u mee naar 23 februari 1984. Jacob Hamel bezoekt als oprichter van de Stichting 55+ notaris Gambon te Enschede. Het is dan nog het ‘Centrum voor de derde leeftijd’. De 55-plussers biedt hij voorzieningen ‘gericht op sociaal en cultureel welzijn’, dat wil zeggen een aanbod van cursussen, excursies, wandel- en fietstochten, ontwikkeling van allerlei vaardigheden en zo meer. Dat doen we nog steeds, nu onder de vlag van ‘Samen actief’.

Hoe schrijf je een verhaal over de geschiedenis van 40 jaar 55+? Er zijn niet zo veel mensen die erover kunnen vertellen. Ik raadpleeg dus de oude Echoplussen, te beginnen vanaf september 1985. De redacteuren zijn voortvarend te werk gegaan. De eerst jaargang, in zwart/wit met een zonnetje en 55 in het middelpunt, bestond uit maar liefst 11 nummers. De 400 deelnemers ontvangen het blad gratis. Er zit groei in. De 500e deelnemer wordt in 1986 verwelkomd in gebouw De Roef.

In november is er een lezing door Marijke Schopman. De redactie maakt zich zorgen over de grote opkomst, maar liefst 200 mensen, ‘Waar moeten wij met onze aanhang naar toe? De nummers worden verluchtigd met citaten (‘Men moet zich blijven vernieuwen, verjongen om niet te verstokken’) en grappige plaatjes:

Desondanks klaagt de redactie over het gegeven dat het blad slecht wordt gelezen. De groei gaat hoe dan ook gestadig door. In december 1987 zijn er al 900 deelnemers. Het bestuur zoekt naar een eigen ruimte. Op 7 oktober wordt een nieuwe ruimte in gebruik genomen in ‘De Veldpoort’. Ruimtegebrek maakt dat alleen genodigden welkom zijn. Januari 1988 is de maand dat er voor het eerst advertenties in de Echoplus verschijnen. Vervolgens wordt in maart ’89 het 55+ clublied gepresenteerd met als refrein:

‘Wij vijf- en vijftigers, en plus nog bovendien, wij hebben allen Abraham gezien (of Sarah) maar dat mag de pret niet drukken. Wat we nog doen, met blijheid zal het lukken’.

De naam ’t Pluspunt’ stamt uit april 1988. De locatie is op dat moment aan de Kortenaerstraat. Op 28 juli 1992 verhuist 55+ naar een nieuw gebouw aan de Noorderhagen 13 (voorheen Kloosterstraat), de voormalige Fabrieksschool. Er zijn maar het liefst 4 lokalen en een keuken voor de ruim 1400 deelnemers.

Inmiddels heb ik dus een aantal jaargangen van Echoplus doorgeploegd. Nog steeds zijn er veel grappige verhalen. Daarnaast valt op dat er veel wordt gereisd. De 55-plussers gaan naar Joegoslavië, Italië, Schotland, Macedonië, Kreta, Ierland en nog veel meer landen. Er wordt ook veel gefietst en vooral veel gewandeld. De leeskring (nu leesclub) telt maar liefst 25 deelnemers. Mooie boeken leest de kring: ‘Zondagskinderen’ van Cherry Duyns, ‘Eindeloos’ van Mischa de Vreede en ‘Opwaaiende zomerjurken’ van Oek de Jong.

Adri Bolsinga (toen nog van Atak) biedt in een advertentie zijn woning in Polen te huur aan. Ik ben benieuwd wie daar gebruik van maakt. Er zijn nog veel meer advertenties:

Het punt is dat zij mij in elke Echoplus met die blik aankijkt van ‘Ja, jij zou ook best zo’n pruik kunnen gebruiken’. Hoe belangrijk ook, ik word er een beetje knorrig van.

Er is ook een rubriek ‘gevonden voorwerpen’. Let op: Een blauwe ceintuur (in de bus naar Kampen), een blauwe zakdoek, 5 sjaals, een autosleutel (Volvo) en een set huissleutels.

Op 9 maart 1994 wordt het (meer dan) 10-jarig bestaan gevierd in de ‘Assinkhof’. Er is muziek van het combo De Leeuw en een optreden van Harm oet Riessen.

Wie weet, komt er nog eens vervolg op dit terugleesverslag.

Cor Langen 


25 jaar bij de Stichting 55+: Jan Fokkema

Jan ontvangt mij, samen met zijn vrouw Jannie, in zijn mooie huis in het schitterende buitengebied van Enschede Zuid. Ze genieten daar van de mooie natuur, de vele vogels en de eekhoorns. Hoewel Jan niet meer de jongste is fietst hij met goed weer regelmatig op een gewone fiets de 7 km. naar ’t Pluspunt.

Ik heb met hem afgesproken om een interview te houden over zijn ervaringen bij onze Stichting.

Jan Fokkema is na zijn pensioen in 1999 tamelijk snel begonnen bij 55+ met bridgen en biljarten. Dat laatste was bij Stokkers, waar voor zover ik weet nog steeds door 55plussers gebiljart wordt. Wim Hagting haalde hem naar 55+. Hij begon meteen met bridgeles onder leiding van de heer Schepers. De Stichting had toen domicilie in de Fabrieksschool aan de Kloosterstraat. Hij was nog geen jaar actief toen hij al in het bestuur kwam: als coördinator doe-activiteiten. De voorzitter was toen Jan te Walvaart. Het boterde niet zo tussen Jan en Jan, als gevolg waarvan Jan F. uit het bestuur ging. Toen er een andere voorzitter kwam, Gerrit Gleis, kwam hij weer in het bestuur. Jan werd toen verantwoordelijk voor het bridgen. De rest van sport en spel werd toen gecoördineerd door Ab Smit.

Voordat Jan bestuurslid werd zat hij al in de redactie van de Echoplus met Lenie Kuil. Dat heeft hij jaren gedaan, wel ruim 12 jaar. Het was veel werk want het blad kwam elke maand uit behalve in de zomermaanden. De organisatie was veel ingewikkelder dan nu: het samenstellen (goede blz. tegenover elkaar om te drukken/kopiëren) en ook het rapen en nieten en tenslotte het vouwen. Voor deze laatste activiteiten werd een lokaal van tevoren klaar gemaakt met extra tafelbladen. Dit was voor velen een gezellige activiteit. ’t Pluspunt was aanvankelijk gesloten in de zomermaanden. Veel senioren gaan juist niet in de maanden juni, juli en augustus met vakantie. Zij kunnen in rustiger tijden gaan. Daarom wilde Jan beginnen met zomerbridge. Dit gaf veel gedoe. Het huishoudelijk reglement moest er zelfs voor gewijzigd worden. Ook mensen van buiten Enschede mochten toen lid worden. Dit werd geregeld in dit aangepaste huishoudelijk reglement.

Jan heeft veel kosten bespaard door zelf scorebriefjes te maken en te kopiëren. Het aangeschafte rekenprogramma heeft het maken van de uitslag erg vereenvoudigd. De bridge bij 55+ had en heeft haar eigen regels, bijv. geen zwakke twee. Wel kunnen nu doublet- en alertkaarten gebruikt worden. In het verleden had de heer Barske die verscheurd. Jarenlang was Jan leider van de bridgegroepen op de donderdag- en vrijdagmiddag, samen met Roelof van Aarsen, Henk Groote Haar en Jenneke Langkamp.

Nog een activiteit van Jan was het organiseren van de maandelijkse fietstochten van tussen de 30 en 35 km gedurende ruim 11 jaar. Dit gebeurde ca. 9 keer per jaar. De tocht zocht hij eerst digitaal uit en daarna reed hij deze samen met Hans Brouwer voor. Enschede heeft aan alle kanten goede en ook mooie en interessante fietsmogelijkheden. En je kunt ook over de grens. Dit was mooi werk, vond Jan.

Niet onvermeld mag blijven dat Jan gedurende 20 jaar de Echoplus heeft verspreid in zijn omgeving.

De Stichting 55+ mag blij en trots zijn op vrijwilligers als Jan. Bedankt Jan!

Judith Cohen


Gesprek met Ans Huizinga

In een mooi ruim huis aan de singel ga ik op bezoek bij Ans Huizinga. Haar cursisten van de vrijdagmorgen handwerk- en naaigroep hebben aangegeven dat het goed zou zijn als we eens een gesprekje zouden hebben met haar. Zij is echt een oudgediende van de Stichting 55+. Al meer dan 30 jaar leidt zij een groepje dames die graag handwerken en naaien. Ze begon in 1991 in de Fabrieksschool en verhuisde mee naar Polaroid (nu Performance Factory) en nu naar het gebouw op het Meubelplein. Ze geeft Creatief Handwerken in een groep van negen. Na de Open Dag zijn er nog mensen bij gekomen. Er zijn nu twee groepen samengevoegd en er is nu een leuke hechte groep van ongeveer tien personen. Ze doen alles op het gebied van handwerken: patchwork, mozaïek, naaien, breien.

Ans heeft vanaf dat ze heel klein was affiniteit met naaien en handwerken gehad. Ze heeft ook een tijdje een winkel gehad met stoffen en aanverwante artikelen. Ze heeft vier keer een bruidsjurk gemaakt, ook voor haarzelf.

Ans is een echte Enschedese. Ze is geboren in 1940 op het Hogeland en ze woont nu nog steeds aan de rand van het Hogeland. Ze is één van vier: 2 zussen en 1 broer. Ze heeft 3 dochters. Ze was 51 jaar getrouwd en nu al 7 jaar weduwe. Behalve met handwerken is ze ook jaren lid geweest van de toneelvereniging in Lonneker. Ze gaat nu nog twee keer per week naar de sportschool.

Ans stond in het verleden gedurende 45 jaar in de zomer op een camping in De Lutte. Eén dag nam ze haar hele groep mee. Dat werd altijd zeer gewaardeerd. Jammer dat dat nu in verband met de leeftijd niet meer kan.

Deze trouwe vrijwilliger verdient het echt om eens even in het zonnetje gezet te worden. Alle eer, Ans!


Impressie hartreanimatie en AED

Op 28 maart hadden we weer een herhalingscursus voor reanimatie met gebruik van de AED. Behalve leerzaam kan zo’n training ook herinneringen oproepen, soms verdrietig maar gelukkig ook blijde. ‘Mensen-mensen’ willen redden en zijn betrokken op andere mensen. Daarom delen we dit in de Echoplus, zodat men weet dat er op veel plekken in het gebouw van de Stichting 55+ — maar ook in de bus — hulp aanwezig is.

Eva van der Struik


Excursie Connect-U

We mochten dankzij Lies Schole een kijkje nemen in het vroegere ziekenhuis Stadsmaten. Het heet nu dus Connect-U. De entree met de tuin is een mooie binnenkomer. En Monseigneur Ariëns staat er nog steeds.

In het immense gebouw is van alles te vinden: onderdelen van de onderwijsinstellingen Saxion en het ROC, allerlei bedrijven (eenpitters en bedrijven met 50 medewerkers) en veel studentenkamers. Doordat er zoveel verschillende activiteiten plaats vinden is het makkelijk om contact te maken.

Aan de studentenkamers wordt nog druk gewerkt, want er zit veel asbest in. Er zijn op verschillende plekken mogelijkheden voor overleg en om iets te drinken. Dan is de kapel er nog, maar daar is nog geen bestemming voor gevonden. Ook daar zit asbest. Maar men is creatief genoeg om daar een oplossing voor te vinden.

Ook is er een groot dakterras, waar je bij goed weer lekker kunt zitten en over de hele stad kunt kijken.

Het is mooi dat Enschede met name zoveel onderwijs zo dicht bij elkaar heeft en dan ook nog vlak bij het station en de binnenstad. Een opsteker voor onze stad!

Judith Cohen 


Excursie naar het oude Stadsmaten ziekenhuis en samenwerking met Saxion

Op 1 februari gingen we met zo’n 60 personen op excursie naar het oude Stadsmaten ziekenhuis. Er wilden nog veel meer leden mee, dus we spraken gelijk af dit programma op 14 maart te herhalen. En beide keren was het volle bak. Aanmelden gebeurde bij Lies Schole. Nou, Lies en Paul Bilman hebben het geweten met zoveel belangstelling. We werden beide keren ontvangen met koffie/thee met wat lekkers erbij en na afloop was er nog een drankje en hapje.

Veel van de 120 deelnemers hebben persoonlijke herinneringen aan het ziekenhuis Stadsmaten, wat tot 1970 het St Jozef Ziekenhuis heette en waar nonnen nog de verpleegsters waren. Veel leden hebben er gewerkt, gelegen of zijn er op bezoek geweest. ‘Mijn kantoor is een WC geworden!’, vertelt een mevrouw. ‘Hier reed ik met de bedden’ vertelt iemand anders en ‘Hier ben ik aan mijn amandelen geopereerd.’ ‘Ik ben hier geboren.’ Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan dit oude ziekenhuis. En voor degenen die dat niet hebben is het buitengewoon interessant om te kijken en te horen wat hier allemaal gebeurd is en wat er nu gebeurt.

Het Stadsmaten is Connect-U geworden. Een stadscampus met plek voor wonen, werken, onderzoek, onderwijs en ontmoeting. Er wonen studenten in kleine maar mooie studio’s. Er is onderdak voor innovatieve bedrijven, studenten van Saxion en ROC krijgen onderwijs en daarnaast is Saxion met verschillende labs gevestigd in het gebouw. In deze excursie ontmoeten leden van Stichting 55+ uit Enschede en medewerkers van Hogeschool Saxion elkaar. En dat krijgt een vervolg.

In de rondleiding zien we in een levende omgeving met veel jonge mensen de vele veranderingen. Ruimtes waar met robots wordt gewerkt, een buitenruimte overdekt met een net waar met drones wordt geëxperimenteerd, de kapel die behouden is gebleven en op 14 maart de mooie skyline van Enschede vanaf het zonnige dakterras. Het geheel is nu een groot complex met de omvang van zo’n 22 voetbalvelden.

Voor de rondleiding sprak Rob Reuvekamp over de ambities van Connect-U en hoe men verbinding wil leggen tussen onderzoek, onderwijs, bedrijven en de maatschappij. Daarna vertelden Nicole Ketelaar en Harmieke van Os van de Academie Gezondheidszorg en onderzoeksgroep Smart Health van Hogeschool Saxion ons over onderzoek naar gezondheid en technologie. Ze doen ook een oproep: ‘We hebben u echt nodig om onderzoek te doen’, benadrukt Nicole. ‘Een goed idee’, antwoordt iemand uit de zaal. ‘Er wordt nog te weinig geluisterd naar de mensen om wie het gaat’.

Een flink aantal mensen ziet die oproep wel zitten voor dat ‘samen onderzoek doen’, en meldt zich aan. Ze mogen via de mail benaderd worden voor deelname aan een

vervolgbijeenkomst en beslissen dan of ze mee willen doen. Voor wie dat wil, aanmelden kan nog steeds via healthtechinsociety@saxion.nl.

Heel concreet hebben al mensen meegedaan met een afstudeeronderzoek van studenten fysiotherapie naar het gebruik van een smartwatch in relatie tot bewegen. Velen vulden een vragenlijst in en een aantal heeft twee weken enthousiast een smartwatch (Fitbit) uitgeprobeerd. Er waren meer aanmeldingen voor het uittesten van een smartwatch dan nodig. maar niet iedereen kon worden geïnformeerd dat hun hulp niet meer nodig was. Een aantal e-mailadressen klopte niet. Dit onderzoek krijgt waarschijnlijk in juni nog een vervolg. Informatie hierover komt ook via een Plusmail.

We gaan vanuit Stichting 55+ samen met Connect-U op zoek naar meer van deze interessante bijeenkomsten, waarvoor duidelijk belangstelling bestaat. Heeft u hiervoor suggesties of andere ideeën laat het ons weten. Voorlopig kan dat via een mail aan sportenspel@55plus-enschede.nl.

Hans Haveman


Stichting 55+ en Play@ the Park 2024 op woensdag 8 mei

Op woensdag 8 mei van 12.00 – 17.00 uur organiseert Sportaal in het Volkspark de derde editie van het gratis festival Play@ the Park. Stichting 55+ doet daar aan mee met een aantal yoga sessies van Teresa Brefeld en een informatiekraam over onze activiteiten.

Het Volkspark transformeert volgens Sportaal die dag tot een waar paradijs van sport, spel en plezier voor jong en oud. De middag staat in het teken van ontdekken, bewegen en plezier maken. En daar hoort Stichting 55+ natuurlijk bij. Teresa geeft naast de lessen in ons Pluspunt ook regelmatig lessen in de buitenlucht en u kunt nu zelf ervaren hoe heerlijk het is. We hebben een rustig plekje op het festivalterrein. Tevens kunt u bij de informatiekraam te horen krijgen wat er allemaal te doen is bij 55+ aan beweeg- en andere activiteiten.

Het festival is dit jaar groter dan ooit tevoren. Er doen zo’n 20 sportverenigingen uit Enschede mee. Het biedt op een groot terrein veel activiteiten voor alle leeftijden. Het festivalterrein bestaat uit verschillende zones, waaronder de sport-, creatieve en funzone. Ook is er een informatiemarkt en een horecaplein met gezonde versnaperingen.

Het festival is gratis toegankelijk voor iedereen en belooft een dag vol speels plezier, avontuur en informatie te worden. Dus 55-plussers: neem je buren, vrienden, kinderen en kleinkinderen mee voor een gezellige middag uit.


Les van een levensredder

Op 28 maart jl. werden we door Jeremy Jongkind goed getraind om mensen te kunnen redden door middel van reanimatie en gebruik van een AED. Jeremy is van alle markten thuis. En heeft al de nodige ervaring opgedaan als het gaat om levens redden. Als arts-assistent op de ambulance, bij de Brandweer en allround BHV-er heeft hij een groot werkgebied.

Hij had veel nieuwe tips en adviezen. Wist je bijvoorbeeld dat de hoofdslagader door de rechterkant van je lichaam loopt en dat je daarom een zwangere vrouw (of zwaarlijvige persoon) min op meer naar de linkerzijde moet draaien zodat er geen afknelling plaatsvindt?

En dat het deel van je hand aan de polskant de ‘hiel van de hand’ wordt genoemd?

Er was zelfs een korte training voor reanimatie in het gangpad van een bus.

Ook kwamen ethische kanten aan bod, zoals: je bent aan het reanimeren en zodra de AED wordt gebracht en dus de kleding wordt losgemaakt, wordt een Reanimeer-mij-niet-penning zichtbaar. Wat nu? Ga je door? Of toch niet?

En wat doe je als er gevaar dreigt en mensen om je heen agressief zijn?

Gelukkig kregen we goede adviezen.

Enkelen van ons hadden al eens moeten (mogen) ingrijpen en hebben daarmee een mensenleven gered.

En zelfs dan kun je slachtofferhulp krijgen, want we zijn geen Spiderman en Spiderwoman maar mensen met een gevoel. Het is geen schande om daarna op je benen te trillen. Niks doen, dát is pas fout. Er is altijd iets te doen, al is het maar dat je zorgt dat ambulance, politie, brandweer toegang krijgen en dat mensen, vooral kinderen niet te veel meekrijgen… Doe altijd iets, of geef op z’n minst zoveel mogelijk ruimte!


Colofon

Contactadres: ’t Pluspunt, Schuttersveld 17, 7514 AC  Enschede
Telefoon: 053-4322081
E-mail: info@55plus-enschede.nl
Website: www.55plus-enschede.nl
Openingstijden: elke werkdag van 08.30 – 16.30 uur
IBAN rekeningen: NL45 RABO 0396 7280 81 en NL16 INGB 0005 6539 59
Dagelijks Bestuur:
Naam Functie Telefoon E-mailadres
Cécile Verhaak voorzitter 053-4282225 voorzitter@55plus-enschede.nl
Bert de Haas secretaris 053-4774553 secretaris@55plus-enschede.nl
Arnold Jansen penningmeester 053-4765034 penningmeester@55plus-enschede.nl
Eddy Koenderink beheerder &

2e voorzitter

053-4322801 beheerder@55plus-enschede.nl
Bestuursleden/coördinatoren:
Annette Weegerink cultuur
talen
053-4342254 cultuur@55plus-enschede.nl
cultuur-talen@55plus-enschede.nl
Cor Langen cultuur
overige cursussen
053-4500628 cultuur@55plus-enschede.nl
cultuur-algemeen@55plus-enschede.nl
Inge Wolters ledenadministratie 053-4333063 admin@55plus-enschede.nl
Hans Haveman sport en spel 06-11464530 sportenspel@55plus-enschede.nl
Leo Poell coördinator bridge 06-25266283 bridge@55plus-enschede.nl
Harry Milius doe-activiteiten 06-43819612 doe@55plus-enschede.nl
Roelof Beverdam comcom &

redacteur Echoplus

053-4351480 comcom@55plus-enschede.nl
 Redactie contactorgaan Echoplus en ondersteunende diensten:
Rob Brussaard hoofdredacteur 030-6550868 redactie@55plus-enschede.nl
Roelof Beverdam redacteur 053-4351480 redactie@55plus-enschede.nl
Comcom lay-out 053-4351480 comcom@55plus-enschede.nl
Irma Staarink bezorging 06-48967950 bezorging@55plus-enschede.nl
 

Uitgave Echoplus

 

Kopij aanleveren uiterlijk

 

Verschijningsdatum

2024-3 – september en oktober 7 augustus 22 augustus
2024-4 – november en december 9 oktober 24 oktober
Wijze van aanleveren kopij: per e-mail naar de redactie of schriftelijk bij ’t Pluspunt

 

Adreswijziging of opzegging lidmaatschap schriftelijk of per e-mail aan:

Ledenadministratie – Inge Wolters, Schuttersveld 17, 7514 AC  Enschede

admin@55plus-enschede.nl