Yoga

Yoga (Sanskriet: योग, vertaald: "juk", "verenigen", "beheersen", ook wel "herboren") is in zijn brede context: een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen.

Met een kleine variant drukt het woord yoga de toestand uit, waarin de 'waarneembare mens' ook verbonden is met de 'wezenlijke mens', dat wil zeggen waarin de mens zijn ware aard heeft herkregen en er in overeenstemming mee leeft.
De yogatechniek, hoe deze ook mag zijn, is een discipline, waardoor de mens tracht tot de staat van yoga te komen.

Hatha yoga

In de cursussen beoefenen we Hatha yoga, de vorm van yoga, waarbij oefening van het lichaam en ademhalingstechniek voorop staat. De yogalessen zijn er eigenlijk voornamelijk op gericht om je lichaam zo te leren kennen, dat je er goed mee omgaat en er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. Door het leren herkennen van spanning in het lichaam en die spanning op te lossen kan er ook ontspanning van de geest ontstaan, waardoor je je evenwichtiger en rustiger zult gaan voelen. Het lichaam heeft dus invloed op de geest, maar de geest ook op het lichaam (b.v. stijve spieren bij spanning).

De kunst dingen van je af te zetten en te ontspannen is in een wereld met een toenemend aantal stressfactoren steeds belangrijker.

Het geheim van Hatha yoga zit vooral in het strekken van de spieren en niet zoals bij b.v. gymnastiek in het spannen ervan. Dit heeft een gunstige invloed op o.a. gewrichten, organen en de bloedsomloop. De bewegingen zijn langzaam en weloverwogen, zodat je de oefeningen met aandacht kunt doen. De bedoeling van yoga is ook evenwicht vinden en wel letterlijk. Door middel van speciale oefeningen en concentratie probeer je je evenwicht te bewaren, maar ongemerkt is dit ook een rustgevende oefening die zorgt voor een evenwichtige geest.

Door het doen van ademhalingsoefeningen ga je bewust de volle capaciteit van de longen gebruiken. Je zult merken dat je vaak ongemerkt oppervlakkig (hoog) ademt, je leert dat zeker in een toestand van rust (als je niet veel beweegt) de ademhaling rustig en laag kan zijn.

Het belangrijkste tijdens deze lessen is de persoonlijke vooruitgang.
Bij de Hatha yoga kunnen geen nieuwe deelnemers meer worden geplaatst.

Kundalini yoga

De yogalessen van Teresa Brefeld zijn gericht op de vijf basistechnieken adem, houding, spierspanning, focus en klank. Er wordt Kundalini yoga gegeven vermengd met enkele andere invloeden. Yoga betekent zoveel als verbinding, de verbinding tussen lichaam en geest, hart en ziel. Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd en werkt voornamelijk op de (hormoon)klieren en het zenuwstelsel. De veelal dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken en creatieve meditaties, en dragen bij aan vitaliteit, flexibiliteit en alertheid.
Teresa: Ik ben van mening dat het voor iedereen, ook voor ouderen, belangrijk is om yoga te beoefenen om gezond en vitaal te blijven. Ik bied vaak dansante opwarm-oefeningen aan, omdat bewegen op muziek extra plezier geeft.

Voor wie is het bedoeld?
De lessen bij de Stichting 55+ zijn aangepast en vrijwel alle oefeningen kunnen op de mat, de stoel of deels op de mat en stoel beoefend worden. Heeft u lichamelijk een aandoening of geestelijk een beperking, bespreek deelname aan yoga dan eerst met uw huisarts. .

Stoelyoga

Bij deze yogales oefen je zittend op een stoel en staand bij/met de stoel. Het is bedoeld voor iedereen die graag yoga wil blijven doen maar niet meer op de grond op een matje kan zitten. Een redelijke sta-functie is wel belangrijk.
Mensen die geen ervaring hebben met yoga zijn ook welkom.

De eenvoudige, rustige oefeningen zijn geïnspireerd op Hatha yoga. De oefeningen maken je meer bewust van je lichaam. Dit lichaamsbewustzijn ontstaat door middel van aandacht, concentratie en gevoel.
De verschillende bewegingen en yogahoudingen zorgen voor soepele spieren en gewrichten en ook voor behoud van spierkracht. Door balansoefeningen wordt het evenwicht getraind.
Veel oefeningen doe je op het ritme van de adem. Speciale ademoefeningen zorgen voor een mooie adembeweging. De ademruimte wordt goed gebruikt, de longen en borstkast krijgen meer volume. Dit zorgt voor meer energie.

Omdat de oefeningen in stilte, en met aandacht worden gedaan ontstaat er rust en ontspanning.

Zachte yoga

Deze op Hatha yoga en andere vormen van yoga geïnspireerde yogales bestaat uit een warming-up, een aantal yogaoefeningen, gevolgd door een ontspanning en als afsluiting een pranayama (specifieke, meditatieve ademoefening). Soms is de volgorde andersom en is er na de yogaoefeningen pranayama en dan een ontspanning als afsluiting.

Doel is gezond ademend te bewegen en na de les uitgerust en met nieuwe energie de dag te vervolgen.

De les is geschikt voor ouderen die het grootste deel van de les kunnen staan, zitten en liggen, gebruik makend van de mat en een stoel als steun die voor, achter of naast de mat geplaatst wordt.

De pranayama en de ontspanning kunnen ook zittend gevolgd worden.

I.v.m. eventuele uitval van lessen door Corona worden de lessen via Zoom gegeven.

Groep 50
Kundalini yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
maandag
Tijd:
11.00 - 12.00 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
T. Brefeld

Groep 62
Hatha yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
dinsdag
Tijd:
12.00 - 13.00 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
E. Bevers

Groep 116
Kundalini yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
maandag
Tijd:
12.20 - 13.20 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
T. Brefeld

Groep 130
Stoelyoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
dinsdag
Tijd:
10.30 - 11.30 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
E. Bevers

Groep 141
Zachte yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
dinsdag
Tijd:
13.30 - 14.30 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 1)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
T. Brefeld

Kosten

Om deel te kunnen nemen aan deze activiteit is lidmaatschap van de Stichting vereist.
Daarnaast betaalt u voor deelname dit seizoen twee keer een all-in bedrag: begin september € 57,50 en half januari € 57,50.


Overig

Deze activiteit wordt verplicht onder leiding van een gediplomeerd docent gehouden; hiervoor zullen, behalve de bovengenoemde bijdrage, afzonderlijke kosten in rekening worden gebracht.

De kosten voor Hatha yoga bedragen € 30,00 per drie maanden.

De kosten voor Kundalini yoga bedragen € 32,50 per drie maanden.

De kosten voor Stoelyoga bedragen € 30,00 per drie maanden.

De kosten voor Zachte yoga bedragen € 32,50 per drie maanden.

Omtrent betaling van laatstgenoemd bedrag worden de deelnemers bij aanvang van de activiteit door de leider/-ster nader geïnformeerd.

 

Nieuws & Mededelingen