Yoga

Yoga (Sanskriet: योग, vertaald: "juk", "verenigen", "beheersen", ook wel "herboren") is in zijn brede context: een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga (hatha-yoga) die bestaat uit een systeem van oefeningen.

Met een kleine variant drukt het woord yoga de toestand uit, waarin de 'waarneembare mens' ook verbonden is met de 'wezenlijke mens', dat wil zeggen waarin de mens zijn ware aard heeft herkregen en er in overeenstemming mee leeft.
De yogatechniek, hoe deze ook mag zijn, is een discipline, waardoor de mens tracht tot de staat van yoga te komen."
Hatha yoga

In de cursussen beoefenen we Hatha yoga, de vorm van yoga, waarbij oefening van het lichaam en ademhalingstechniek voorop staat. De yogalessen zijn er eigenlijk voornamelijk op gericht om je lichaam zo te leren kennen, dat je er goed mee omgaat en er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. Door het leren herkennen van spanning in het lichaam en die spanning op te lossen kan er ook ontspanning van de geest ontstaan, waardoor je je evenwichtiger en rustiger zult gaan voelen. Het lichaam heeft dus invloed op de geest, maar de geest ook op het lichaam (b.v. stijve spieren bij spanning).

De kunst dingen van je af te zetten en te ontspannen is in een wereld met een toenemend aantal stressfactoren steeds belangrijker.

Het geheim van Hatha yoga zit vooral in het strekken van de spieren en niet zoals bij b.v. gymnastiek in het spannen ervan. Dit heeft een gunstige invloed op o.a. gewrichten, organen en de bloedsomloop. De bewegingen zijn langzaam en weloverwogen, zodat je de oefeningen met aandacht kunt doen. De bedoeling van yoga is ook evenwicht vinden en wel letterlijk. Door middel van speciale oefeningen en concentratie probeer je je evenwicht te bewaren, maar ongemerkt is dit ook een rustgevende oefening die zorgt voor een evenwichtige geest.

Door het doen van ademhalingsoefeningen ga je bewust de volle capaciteit van de longen gebruiken. Je zult merken dat je vaak ongemerkt oppervlakkig (hoog) ademt, je leert dat zeker in een toestand van rust (als je niet veel beweegt) de ademhaling rustig en laag kan zijn.

Het belangrijkste tijdens deze lessen is de persoonlijke vooruitgang.

Kundalini yoga

Kundalini yoga is de oorsprong van alle bestaande yoga scholen en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga, waarbij u volgens vele beoefenaars direct kunt ervaren wat de oefening voor u doet. De dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken en creatieve meditaties en werken op de vitaliteit, flexibiliteit, alertheid en balans van lichaam en geest. De oude techniek is vanuit de Sikh traditie mondeling doorgegeven en in 1960 overgebracht naar het westen door Yogi Bhajan, meester in de Kundalini Yoga en Witte Tantra.
Voor wie is het bedoeld?
Kundalini yoga kan door iedereen worden beoefend; de lessen bij de Stichting 55+ zijn voor ouderen aangepast. Heeft u lichamelijk of geestelijk een beperking, bespreek deelname aan yoga dan eerst even met uw huisarts.

Groep 50
Kundalini yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
maandag
Tijd:
11.00 - 12.00 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
T. Brefeld

Groep 61
Hatha yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
dinsdag
Tijd:
13.00 - 14.00 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 1)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
E. Bevers

Groep 62
Hatha yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
dinsdag
Tijd:
14.15 - 15.15 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 1)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
E. Bevers

Groep 116
Kundalini yoga

De bijeenkomsten vinden plaats op:
maandag
Tijd:
12.20 - 13.20 uur
Locatie:
't Pluspunt (Lok. 2)
Schuttersveld 17
7514 AC  Enschede
Groepsleid(st)er:
T. Brefeld

Kosten

Om deel te kunnen nemen aan deze activiteit is lidmaatschap van de Stichting vereist.
Daarnaast betaalt u voor deelname € 20,00 per seizoen en € 2,00 per deelname.


Overig

Deze activiteit wordt verplicht onder leiding van een gediplomeerde docent gehouden; hiervoor worden behalve de bovengenoemde bijdrage afzonderlijke kosten in rekening gebracht.

De kosten voor Hatha yoga bedragen € 65,00 voor het gehele seizoen (bij voorkeur te betalen in één keer, eventueel in twee keer).

De kosten voor Kundalini yoga bedragen € 29,50 per drie maanden.
Omtrent betaling van laatstgenoemd bedrag worden de deelnemers bij aanvang van de activiteit door de leider/-ster nader geïnformeerd.
 

Nieuws & Mededelingen