55+ Presentaties: 24 maart 2020
Woningbouwplannen in Enschede
26 februari 2020
Toon alle nieuws

Presentatie Siberische Husky’s
24 januari 2023

Siberische Husky’s

Onderwerp: Veertig jaar met veertien Siberische Husky’s rondrijden door Europa op zoek naar sneeuw
Datum: 24 januari 2023
Tijdstip: 10.00 uur
Waar: zaal 1 van ’t Pluspunt
Toegang: leden en niet-leden
Entree: € 4,00; incl. een kop koffie/thee
Inleider: Hyls en Nies Heeringa

Wanneer je de wereld van de Siberische Husky binnenstapt word je regelmatig gewaarschuwd voor een valkuil. Je wordt ervoor gewaarschuwd dat een hond het begin kan zijn van een verslaving. Wij zijn er destijds met open ogen en vol enthousiasme in getrapt. Het gevolg was, dat we ons hele leven tenminste veertien honden hadden en dat we met ze werkten.

Sledeman met huskyIn die begintijd bezochten we internationale sledehondenwedstrijden. Betrekkelijk dichtbij huis lag sneeuw zoals in het Sauerland, Zwarte Woud, Jura en de Alpen. Kleine, korte wedstrijdjes van twee keer tien kilometer die in een weekend te doen waren. Later liepen we langere races met afstanden van 600 tot 900 km. Wij trainden rond het Witte Veen.

In 1995 ging de grens met Scandinavië open, dat wil zeggen, de quarantaine voor het invoeren van honden werd opgeheven. We bezochten Finland, Noorwegen en Zweden. Daar zijn sneeuwzekere gebieden en dankzij sneeuwscooter-trails lopen er veel gebaande sneeuwpaden. We liepen een lange afstandsrace langs de Fins/Russische grens en hielpen een toeristenbedrijf. We maakten grote tochten (150 en 300 km) en dagtochten en deden mee aan wedstrijden. We beleefden de onvoorstelbare ruimte en de leegte. De Samen (inheems volk) zeggen: “De wereld is groot, maar de Finmarksvidda (Laplandse Hoogvlakte) is groter.”

We ruimden bergen sneeuw. Door het vele ruimen en onze leeftijd hebben we geen energie meer over voor het uitlaten van de honden en zijn we met dit avontuur gestopt.
We willen u er graag over vertellen en er wat van laten zien.


Wordt verwacht

Datum Onderwerp
28 februari Watermolens in het Twentse Landschap, film van Jan v.d. Geest
28 maart Wensambulance Oost-Nederland