Aanleg Fietssnelweg F35
4 november 2022
Echoplus 2023-02
Digitaal
3 april 2023
Toon alle nieuws

Echoplus 2023-01
Inhoudsopgave en snel lees versie

JAARGANG 38 NUMMER 1 JAN-FEB-MAR 2023

Inhoud     (klik op het onderwerp van uw keuze)

Agenda 3
Van de Voorzitter 4
Van de redactie 5
Nieuwe activiteiten bij 55+ – iets voor u? 7
Busreisjes 9
Treinreisjes 2023 17
Wandelen 19
Excursies 21
Sluiting ’t Pluspunt rond de feestdagen 23
Jaarplanning 2023 Echoplus 23
Jaarplanning 2023 fietstochten 23
Jaarplanning 2023 wandelen 23
Beleggen 25
“Iemand moet het doen, dus waarom ik niet” 25
Aanleg Fietssnelweg F35 27
Open dag Stichting 55+ Enschede 27
Nieuws van de Comcom 28
Stamppotbuffet 29
Macula Oogcafé Enschede 29
Alifa welzijn senioren 29
Colofon 30

Agenda

December

vr 16 14.00 u. Kerstmiddag 4
vr 23   Feestdagen: ’t Pluspunt gesloten 23
Januari
ma 2   ’t Pluspunt weer open 23
ma 6 14.00 u. Start: Spelletjesmiddag 7
di 10 13.30 u. Wandelen: het Smalenbroek 19
di 10 13.45 u. Proefles 1: Zachte yoga en Meditatie 7
di 17 13.45 u. Proefles 2: Zachte yoga en Meditatie 7
wo 18 13.00 u. Excursie: Stadswandeling Ootmarsum 21
Februari
wo 8 13.30 u. Wandelen: Teesinkbos 19
do 23 Excursie: Stadswandeling historisch Oldenzaal 21
Maart
do 9 14.00 u. Wandelen: Boekelerhoek 19
wo 15 Sluiting inlevering kopij Echoplus 2023-02, april – juli
zo 26 02.00 u. Zomertijd: Klok 1 uur vooruit
do 30 Verspreiding Echoplus 2023-02, april – juli

Het bestuur van de Stichting 55+ Enschede wenst
u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Van de Voorzitter

Als ik dit voorwoord schrijf hebben we net de Open Dag gehad: het was fantastisch! Alle vrijwilligers die er de hele dag waren om te laten zien hoe ze hun lessen en activiteiten vormgaven. Alle mooie werkstukken van de diverse tekenaars, schilders, boetseerders, quiltsters, naaisters. En, sorry als ik iemand vergeet. Aan allen onze grote dank!

En ook het bezoek dat in groten getale (tussen de 350 en 400!) weer kwam. Er hebben zich ook weer nieuwe deelnemers ingeschreven. Kortom een dag met een gouden randje, niet alleen om het hierboven staande, maar ook het feit dat het weer mogelijk was. Lies Schole schrijft er in deze Echoplus ook een leuk stukje over.

Terugkomend op de vrijwilligers kan ik melden dat wij het plan hebben om jullie allen weer uit te nodigen voor een vrijwilligersdag. Het kan en mag nu weer en wij willen jullie graag bedanken.

Bij deze Echoplus, of als u hem digitaal leest per post, krijgt u een brief van het bestuur. We hebben als bestuur een goeie brainstorm gehad, met weer veel mooie ideeën. Hiervoor wordt ook uw medewerking gevraagd, lees de brief s.v.p. zorgvuldig en ga er s.v.p. op in!

Er staan veel en leuke artikelen in deze Echoplus, de moeite van het lezen waard.

Er staat ook in, wat u mogelijk al wist, dat er na enkele jaren nu WEL een kerstmiddag georganiseerd wordt.

Vanaf het aankomende jaar wordt de Echoplus nog 4 maal uitgegeven. Hiertoe moesten we besluiten vanwege de flink hogere kosten bij de drukker. Tja, alles wordt duurder dus ook dit.

Dat betekent dat de planning voor uitjes, busreizen, excursies, fietsen en wandelen voor de komende 3 maanden gemeld worden. Deze planning kunt u natuurlijk ook altijd op de website vinden, daar is hij actueel.

De afgelopen 5 jaar heeft Judith Cohen het hoofdredacteurschap van de Echoplus verzorgd. En hoe! Op een goeie manier en met mooie verhalen. In Coronatijd, waarin we elkaar weinig zagen en er geen activiteiten waren, werd het blad toch gevuld en wel op originele wijze met interviews, foto’s, leuke ideeën, enz. Judith, heel hartelijk dank hiervoor!

Dit is de laatste Echoplus van dit jaar, dus, namens het hele bestuur:

Mooie Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2023.

Veel leesplezier,
Cécile Verhaak

Van de redactie

Wat hebben we genoten van de Open Dag. Heerlijk om al die bekende gezichten weer te zien. De voorzitter en Lies Schole hebben er al over geschreven. Ondanks de afsluiting van de het treinviaduct wisten toch velen ons te vinden. Hebben onze omleidingsborden geholpen? En in Huis aan Huis was er dankzij Hans Assink behoorlijk wat aandacht voor 55+.

Een vijftal jaren ben ik met veel plezier, samen met Roelof Beverdam, redacteur geweest van ons magazine Echoplus. Ook Rob Brussaard en Wim van der Bie leverden hun bijdrage met het mede verzorgen van de lay-out. Zo’n blad maken is teamwork. Het was elke keer de bedoeling om een aardig en interessant blad te maken. Natuurlijk stond de eigen informatie voorop: de wandelingen, fietstochten, presentaties. Nieuws over en van onze Stichting, dat was het belangrijkste. Maar ook berichten van anderen zoals van Alifa namen we graag op. Zoals het er nu uitziet is dit mijn laatste klus voor Echoplus. En natuurlijk, mede dankzij de adverteerders kunnen we u zo’n mooi kleurrijk uitgevoerd blad toesturen.

Ik wil nu gaan stoppen met dit vrijwilligerswerk. Rob Brussaard gaat mij opvolgen. Aangezien hij door het werk wat hij nu al doet voor de Echoplus weet wat het inhoudt heb ik het volste vertrouwen dat hij een goede opvolger wordt. Wel blijf ik de presentaties verzorgen elke maand. Ik zoek naar interessante onderwerpen. Voor volgend jaar heb er al wel enkele bedacht, maar nog niet alles is rond. Let op de Plusmails en kijk af en toe op de website!

Judith Cohen

Nieuwe activiteiten bij 55+ – iets voor u?

We zijn steeds op zoek naar nieuwe activiteiten bij Stichting 55+. Daarom starten we begin 2023 met twee proeflessen Zachte Yoga op stoel en Meditatie en een spelletjesmiddag op de vrijdag.

Zachte yoga op stoel en Meditatie

Na de proefles op de Open Dag van 26 november geeft Yogadocente Teresa Brefeld op dinsdagen 10 en 17 januari van 13.45 – 14.45 uur twee proeflessen Zachte yoga op stoel en Meditatie. Bij een deelname van 5 deelnemers gaan deze lessen door. Kom ervaren of deze les wat voor u is. Daarna wordt gekeken of deze lessen blijvend aan de vele activiteiten van 55+ worden toegevoegd. Opgave voor deelname kan bij Teresa, 06–5214 0893, of stuur een mail naar sportenspel@55plus-enschede.nl.

Spelletjesmiddag op vrijdagmiddag

Op vrijdag 6 januari van 14.00 en 16.00 uur start een nieuwe activiteit, een spelletjesmiddag bij 55+. De deelnemers geven zelf aan wat ze willen doen. Spelletjes zoals sjoelen, rummikub, klaverjassen, jokeren, oudhollandse bordspellen. Gezelligheid staat voorop. Natuurlijk hoort gezamenlijk koffie en thee daarbij. Na een peiling op de Open Dag lijkt hiervoor belangstelling te bestaan. Opgave kan door een mail te sturen naar sportenspel@55plus-enschede.nl of bellen naar de coördinator Sport en Spel 06–1146 4530. Graag ook aangeven welke spelletjes u leuk vindt. Ook zoeken we iemand die deze activiteit wil begeleiden ook al maken we de middag samen.

 

Advertentie FysioFit

 

 

Busreisjes

 

Cultuurreis naar Keulen op donderdag 20 april 2023

Er blijkt voldoende belangstelling voor deze busreis.

Natuurlijk kennen we deze stad vanwege z’n Dom, de grootste kathedraal van Europa met z’n 157 meter hoge torens en indrukwekkende interieur; rondom deze Dom staan overigens nog een zevental kerken gegroepeerd die het bezoeken meer dan waard zijn. Maar daarnaast is deze stad vooral ook een centrum van cultuur en sfeer met een gezellige Altstadt in middeleeuwse stijl, musea, het stadhuis aan de Alter Markt. En voor degenen die na een bezichtiging of terrasje even de benen wil strekken is een wandelingetje langs de Rijn met zicht op de skyline van Keulen een waardevolle aanbeveling.

Het is de bedoeling dat in de week voor vertrek door Walter Fennis een lezing zal verzorgen waarin hij met behulp van een PowerPointpresentatie een toelichting geeft tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Keulen.

Kosten: € 72,00 p.p.; dat is incl. € 2,50 bijdrage Stichting 55+.

Reisroute: Enschede – Gladbeck – Keulen – Dülmen – Enschede.

Verzorging: Koffie/thee (2x) met gebak, goed verzorgd driegangen diner.

Vervoer per luxe touringcar incl. chauffeur / reisleider.

Programma:

07.55 uur: Vertrek Kennispark.

08.15 uur: Vertrek Diekman.

09.30 uur: Koffie onderweg bij een mooie Van der Valkvestiging in Gladbeck.

Oma’s Keuken

 

11.30 uur: We komen aan in de binnenstad van Keulen, uitstap Gereonstrasse.

Verblijf aldaar naar eigen invulling danwel invulling 55+ / dhr. Fennis.

17.00 uur: We verlaten Keulen en rijden naar Dülmen.

18.45 uur: Ontvangst bij het mooie en goede Hotel Rest. Haus Waldfrieden in het buitengebied van Dülmen. Alhier een warm welkom, waarna we gaan genieten van een goed verzorgd diner (excl. drankjes).

21.30 uur: Geplande terugkomst in Enschede.

Optioneel mogelijk: 1 uur durende Panoramavaart Rijn € 15,00 p.p. (bij boeking op te geven).

Aanmelden: Dat kan nu al op evanderstruik@gmail.com, of telefonisch bij Yvonne Hüskes op tel. 06–3734 4589 op vrijdag 10 maart tussen 19.00 en 21.00 uur. Let op: dit is tevens de sluitingsdatum!
Graag vermelden: namen deelnemers, opstapplaats: Kennispark of Diekman en lidmaatschapsnummer(s) en eventueel Panoramavaart.

Yvonne en Eva

 

Donderdag 11 mei 2023 Midgetgolf & Pannenkoek eten

Een gezellige middagactiviteit.

Programma:

13.00 uur: Instappen bij het Kennispark.

13.15 uur: Instappen bij Diekman.

13.45 uur: Aankomst en ontvangst bij Restaurant ’t Maatveld in Bornebroek.

We gaan eerst gezellig aan tafel voor koffie/thee (2x) met daarbij gebak.

14.30 uur: We starten een leuke competitie op de professionele Midgetgolfbaan (één van de beste en mooist gelegen banen van Nederland). In groepjes van 4 à 5 personen starten we bij verschillende banen, zodat er weinig wachttijd is. Er zijn banken om te uit te rusten.

16.30 uur: Vertrek richting het even verderop gelegen Borne.

17.00 uur: Bij Het Pannenkoekenhuis gaan we aan tafel voor een lekkere pannenkoek. Keuze uit : naturel, kaas, appel, spek, ananas. Tevens is 1 consumptie p.p. inclusief.

 

Brookhuis / Mellink

 

18.15 uur: We verlaten Borne en brengen u terug naar Enschede na een leuke middag uit.

Kosten: € 42,00 p.p.; dat is incl. € 2,50 bijdrage Stichting 55+.

Aanmelden: Dat kan nu al op evanderstruik@gmail.com, of telefonisch bij Yvonne Hüskes op tel. 06–3734 4589 op woensdag 5 april tussen 19.00 en 21.00 uur. Let op: dit is tevens de sluitingsdatum!
Graag vermelden: namen deelnemers, opstapplaats: Kennispark of Diekman en lidmaatschapsnummer(s).

Yvonne en Eva

 

Fietsen op Texel op dinsdag 23 mei 2023

Per bus en boot gaan we naar ons grootste Waddeneiland om heerlijk te fietsen, lekker te eten en Texel op een mooie manier beleven. In dé badplaats en in de meest levendige plaats van Texel: De Koog!

Kosten: € 81,50 p.p.; dat is incl. € 2,50 bijdrage Stichting 55+.

Toeslag E-Bike € 12,50 (bij aanmelding aangeven indien gewenst).

Programma:

06.30 uur: Vertrek Kennispark.

06.50 uur: Vertrek Diekman.

We rijden via Friesland en de Afsluitdijk naar Den Helder. Neemt u iets te eten en drinken mee voor onderweg!?

10.30 uur: Overtocht per boot van Den Helder naar Texel.

 

Hofsteenge / Stadsgaarde

 

Let op of de nieuwe prijzen bij Stadsgaarde vermeld staan

 

11.15 uur: Aankomst bij Hotel Rest. Van der Valk De Koog. Alhier worden de fietsen aangereikt (E-Bike’s op naam).

Nu hebt u tijd om het eiland te ontdekken. Prachtige fietsroutes met een netwerk van 140 km fietspaden door bossen, duinen en fraaie dorpen. Vanuit het centraal aan de Noordzee gelegen De Koog is werkelijk het gehele eiland makkelijk bereikbaar! Maar wandelen of het dorp bekijken is ook heerlijk.

16.45 uur: Na uw terugkomst in De Koog bij Van der Valk gaan we aan tafel voor een goede maaltijd.

19.00 uur: Bootovertocht Texel – Den Helder.

We rijden nu terug naar Enschede via Amsterdam.

22.30 uur: Terugkomst in Enschede.

Waarschijnlijk zullen we zowel heen als terug even kort van chauffeur wisselen.

 

Overtocht Marsdiep                                               Vuurtoren De Cocksdorp

Aanmelden: Dat kan nu al op evanderstruik@gmail.com of telefonisch bij Yvonne Hüskes op tel. 06–3734 4589 op donderdag 13 april tussen 19.00 en 21.00 uur. Let op: dit is tevens de sluitingsdatum! Graag vermelden: namen deelnemers, opstapplaats: Kennispark of Diekman en lidmaatschapsnummer(s).

Yvonne en Eva

 

Nostalgisch Brugge & Historisch Gent op wo. 26 en do. 27 juli 2023?

P  E  I  L  I  N  G

Wellicht de twee mooiste steden van België, of moeten we zeggen van de gehele Benelux. Bewonder en geniet van deze rijke steden waarbij u zich zo terug waant in de Middeleeuwen. Brugge met prachtige grachten, pleinen en middeleeuwse straatjes, het Belfort, de Rozenhoedkaai, Begijnhof, Basiliek van Heilig bloed, Halve

Gent, Graslei

Maen en haar biertjes enz. Uw hotel konden we niet centraler kiezen, direct aan het Belfort.

Gent met haar Sint-Baafs kathedraal en het schilderij ‘Aanbidding van het Lam Gods’ van Van Eijck, het Belfort en Lakenhalle, de prachtige Graslei en de Korenlei.

Kosten: € 197,50 p.p.; dat is incl. € 2,50 bijdrage Stichting 55+.
Toeslag voor 1-pers. kamer: € 57,50.

Programma:

Woensdag 26 juli 2023.

07.30 uur: Instap Kennispark.

07.50 uur: Instap Diekman.

10.15 uur: Bij een mooie locatie gaan we aan tafel voor koffie (2x) en gebak.

13.30 uur: Aankomst in het centrum van Brugge, check-in in uw heerlijke hotel.

14.30 uur: Gidsen staan voor ons hotel om gezamenlijk op een bijzonder mooie en prettige manier kennis te maken met Brugge en haar absolute highlights. Onderwijl doen we verschillende locaties aan voor een proeverij van typisch Brugse lekkernijen.

16.30 uur: Eigen tijd aldaar. Maak nog een rondvaart, bezoek het Historium, geniet op één van de vele terrassen en eet u later smakelijk!

Donderdag 27 juli 2023.

Geniet van een heerlijk ontbijt op uw eigen tijd. Daarna is er nog fijn even tijd voor een wandeling door het oude centrum van Brugge.

10.30 uur: We rijden van Brugge naar Gent.

11.30 uur: Aankomst in het centrum van het net als Brugge ook zo prachtige Gent.

12.00 uur: We starten ter kennismaking met een gegidste boottocht over de Leie en de Lieve. Hierbij zien we op een hele fijne manier tal van Middeleeuwse monumenten, zoals de Sint-Baafs kathedraal, het Belfort en de St. Niklaaskerk prachtig op een rij, prachtige gildehuizen, kasteel het Gravensteen, de 13e-eeuwse kloosters van Augustijnen en Dominicanen, enz., enz.

Na de vaart eigen tijd in Gent voor bezichtigingen, lunch, wandelen of genieten op een terras.

15.30 uur: We verlaten Gent en rijden richting Nederland.

19.15 uur: We komen aan bij ons dineradres, alwaar we gaan genieten van een driegangen diner.

22.00 uur: De laatste mensen stappen uit in Enschede.

Brugge, Rozenhoedkaai

Let op: Indien er onvoldoende belangstelling is, gaan we een 1-dags reis maken naar Dordrecht.

Peiling: Laat a.u.b. zo spoedig mogelijk weten of u mee zou willen met deze reis via mailadres: evanderstruik@gmail.com; graag naam belangstellende(n) en lidmaatschapsnummer(s) vermelden. Of telefonisch bij Yvonne Hüskes op tel. 06–3734 4589 op vrijdag 10 maart tussen 19.00 en 21.00 uur. Dit is de peilingsdatum!.

Yvonne en Eva

 

Treinreisjes 2023

Voor 2023 hebben wij nog geen plannen uitgewerkt.

Zoals u weet zijn er nogal wat storingen op het spoor en worden af en toe minder treinen ingezet vanwege personeelstekort. Die onzekerheid maakt plannen lastig.
Hoe het volgend jaar zal gaan, willen we daarom maar even afwachten.

Mocht het verlangen weer toeslaan om met de trein op stap te gaan, dan melden we ons via de Plusmail en in de Echoplus – voor zover mogelijk qua verschijningsdatum.

Zorg er daarom voor dat de Plusmail u kan vinden door u aan te melden op:

https://55plus-enschede.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=uuspyx2a3v&l=19esuuit4n

dan mist u niks.

Mocht u in de tussenliggende tijd een suggestie hebben voor een treinreisbestemming, dan kunt u dat per mail kenbaar maken via evanderstruik@gmail.com, zodat wij daar alvast mee aan de slag kunnen.

Hartelijke groet en hopelijk tot ziens in 2023.

Tonny Jansen en Eva van der Struik

Mango

 

Wandelen

Wandeling 10 januari in het Smalenbroek

Wanneer: dinsdag 10 januari 2023
Waar: Smalenbroek
Tijd: 13.30 uur

Hoe er te komen:

U rijdt vanuit Enschede richting Buurse. Bij rotonde Broekheurne-ring/Buurserstraat neemt u de tweede afslag: dit is de Buurserstraat. Rechtdoor langs Tamoil pomp; iets verderop LINKSAF, daar is de parkeerplaats voor het Smalenbroek. Daar start wandeling.

Koffie of thee bij Le Pompidou, Wesselerweg 13.

Arnold en Tonny Jansen

Tel. 053–476 5034, mobiel 06–4977 8852

 

Wandeling 8 februari in het Teesinkbos

Datum: woensdag 8 februari 2023
Waar: Teesinkbos
Tijd: 13.30 uur

Hoe er te komen:

U rijdt vanuit Enschede over de Haaksbergerstraat naar Usselo. In Usselo rechtsaf richting Boekelo rijden. Daar aangekomen links afslaan bij de Landsteinerlaan. Doorrijden en de parkeerplaats oprijden. Daar begint de wandeling.

Koffieadres bij De Buren.

Wim en Binnie Bonhke

Tel. 06–3052 0546, 06–1912 2206

 

Wandeling 9 maart in de Boekelerhoek

Wanneer: donderdag 9 maart 2023
Waar: Boekelerhoek
Tijd: 14.00 uur

Hoe er te komen:
Vanuit Enschede over de Windmolenweg naar Parkeerplaats ‘Natuurbegraafplaats Christinaoord’ (sinds kort met bord) aan de Zwartevennenweg.

Na afloop iets drinken bij De Buren in Boekelo.

Cécile Verhaak, 06–4432 3084

Ter Horst / Platform

 

Excursies

Stadswandeling Ootmarsum met gids, 18 januari

De wandeling start om 13.00 uur bij de parkeerplaats van Albert Heijn (verzamelen op de hoek van de Denekamperstraat) en leidt langs 25 historische locaties in Ootmarsum. De wandeling is ca. 2,6 km lang, duurt 2 uur en gaat via de Marktstraat door het centrum van Ootmarsum en door de Engelse tuin. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen een vestingstad. Na de 80-jarige oorlog, waarin Ootmarsum werd bezet door de Spanjaarden, werd de vesting ontmanteld. De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij, het bleef bij een akkerbouwstadje. Hierdoor bleef het nostalgische centrum grotendeels bewaard. Tijdens deze wandeling wordt door gids Han van Kerkhoff veel verteld over de historie van de locaties die we passeren. De wandeling wordt afgesloten bij restaurant ’t Pläske, Kerkplein 24 (tegenover de H.H. Simon en Judaskerk).

Deelnamekosten zijn 2,50 euro per persoon. Dit bedrag komt geheel ten goede aan onze stichting. Aanmelden kan tot 1 week voor die tijd bij lies.schole@home.nl. Let wel: er mogen maximaal 15 personen deelnemen aan deze tocht. Na aanmelding ontvangt u uw deelnamenummer waarnaar gevraagd wordt bij de start.

Stadswandeling historisch Oldenzaal met gids, 23 februari

Deze wandeling start om 13.00 uur bij de parkeerplaats Molkenboer aan de Steenstraat (verzamelen op de hoek Steenstraat bij de ruïne van de Steenpoort) en leidt langs 21 historische locaties in Oldenzaal. De wandeling is circa 1,8 km lang, duurt 2 uur en gaat via de Steenstraat door het centrum van Oldenzaal en de Paradijsstraat.

Oldenzaal kreeg formeel in 1296 (officieus al in 1249) stadsrechten van bisschop Johannes van Utrecht en is daarmee de oudste en de grootste stad van Noord-Oost Twente. In de stad is het Middeleeuwse stratenpatroon bewaard gebleven. De Grootestraat, Groote Markt, Bisschopstraat en Steenstraat bestonden al in de Middeleeuwen. Deze stadswandeling voert je langs de hoogtepunten in het historische centrum met uitleg van gids Han van Kerkhoff. De wandeling wordt afgesloten bij een café op de Groote Markt.

Deelnamekosten zijn 2,50 euro per persoon. Dit bedrag komt geheel ten goede aan onze stichting. Aanmelden kan tot 1 week voor die tijd bij lies.schole@home.nl. Let wel: er mogen maximaal 15 personen deelnemen aan deze tocht. Na aanmelding ontvangt u uw deelnamenummer waarnaar gevraagd wordt bij de start.

 

Meerijden

Er zijn leden die niet over een auto beschikken en die graag willen meerijden met iemand. Zelf nemen wij altijd een ouder echtpaar mee, wel onder voorwaarde dat zij naar ons huis komen en daar na afloop ook weer worden afgezet.

Wat zou het fijn zijn als er mensen zijn die ook wel iemand willen meenemen naar de startlocatie van een stadswandeling buiten Enschede. Doordat ze bij u komen en ook weer worden afgezet heeft u er ook weinig werk mee. Ik hoop op een aantal reacties (via lies.schole@home.nl graag).

Dank alvast mogelijk ook van een aantal belangstellenden om zo mee te kunnen rijden.

Lies Schole

 

 

 

Advertentie BEL

 

 

Sluiting ’t Pluspunt rond de feestdagen

Het pand is gesloten vanaf vrijdag 23 december.

We heropenen op maandag 2 januari 2023.

 

Jaarplanning 2023 Echoplus

Editie Kopij inleveren vóór Verspreiding vanaf
1 – jan-feb-mar wo 30-11-22 do 15-12-22
2 – apr-mei-jun-jul wo 15-03-23 do 30-03-23
3 – aug-sep-okt wo 12-07-23 do 27-07-23
4 – nov-dec wo 13-09-23 do 28-09-23
1 – jan-feb-mar * wo 29-11-23 do 14-12-23

 

Jaarplanning 2023 fietstochten

 • Woensdag 19 april
 • Woensdag 17 mei
 • Woensdag 21 juni
 • Woensdag 19 juli (lange tocht)
 • Woensdag 16 augustus
 • Woensdag 20 september
 • Woensdag 18 oktober

 

Jaarplanning 2023 wandelen

 • Dinsdag 10 januari
 • Woensdag 8 februari
 • Donderdag 9 maart
 • Vrijdag 14 april
 • Dinsdag 9 mei
 • Woensdag 7 juni
 • Donderdag 6 juli
 • Vrijdag 11 augustus
 • Dinsdag 12 september
 • Woensdag 11 oktober
 • Dinsdag 12 september
 • Woensdag 11 oktober
 • Donderdag 9 november
 • Vrijdag 8 december

Vegro / Kousenzorg

 

Beleggen

De rust op de beurzen lijkt wat teruggekeerd, waardoor de verliezen van het afgelopen jaar grotendeels zijn weggewerkt. Het is de vraag of deze trend zich doorzet en als dit zo is dan kan het zomaar eens verstandig zijn om een poging te wagen door zelf ook te gaan beleggen.

Om nodeloze brokken te voorkomen is lid worden van één van beide 55+ beleggingsclubs een verstandige keuze. Breng daarom vrijblijvend eens een bezoek aan één van beide 55+ beleggingsclubs. De ene, Groep 12, Beleggen 1 (contactpersoon Annemiek Zuiderent, tel. 06–1706 8887), komt elke 3e woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur bijeen en de andere, Groep 19, Beleggen 2 (contactpersoon Ben van Lochem, tel. 06–2292 2779), komt elke 3e donderdag van de maand bijeen van 10.00 tot 12.00 uur. Telkens in lokaal 5 van het Pluspunt aan het Schuttersveld te Enschede. Meldt u zich s.v.p. vooraf telefonisch aan.

 

“Iemand moet het doen, dus waarom ik niet”

Met die woorden stemde Yvonne Hüskes toe om Ans Ring bij de busreisjes te vervangen. Dat is wel een heel spontane reactie! Na een samenspraak over de taakverdeling etc., hebben we meteen een afspraak gemaakt om de plannetjes die voor 2023 klaarlagen door te spreken.

Zoals in de vorige Echoplus was beloofd, willen we u een deel van het programma voor busreisjes 2023 laten weten:

donderdag 20 april Cultuurreis Keulen
donderdag 11 mei Midgetgolf Restaurant ’t Maatveld
dinsdag 23 mei Fietsen op Texel
woensdag 26 en
donderdag 27 juli
Brugge & Historisch Gent (of 1 dag Dordrecht – zie peiling)
donderdag 24 augustus Orchideeënhoeve en Elburg
woensdag 20 september Jopie Huisman museum Workum en …
… november Emsflower-middag

U ziet de eerste uitstapjes uitgewerkt in deze Echoplus. De rest volgt in 2023. Dus wees er snel bij. Uiteraard kunt u nu al een reservering melden wanneer u zeker niet op de wachtlijst wilt staan. 😊

Yvonne en Eva

Albers / Zoals t hoort

 

Aanleg Fietssnelweg F35

Zoals bekend is Strukton Civiel inmiddels druk bezig met het ontbrekende stuk van de Fietssnelweg F35. We hebben u er via een Plusmail al op attent gemaakt.

We krijgen met zekere regelmaat een mailing van Strukton over de vorderingen. Deze plaatsen we op onze website. De link staat op de onze thuispagina.

 

Open dag Stichting 55+ Enschede

Hierbij mijn “beleving” van de Open Dag van 26 november jongstleden.

Ik wil toch graag even laten weten dat ik de Open Dag van 26 november j.l. bij onze stichting als een bijzonder gezellige en perfect geregistreerde dag heb ervaren. In eerste instantie dacht ik: ik ga niet, dat wordt een te lange zit voor mij en de excursies lopen toch wel goed. Ben blij dat ik toch ben gegaan. Wat is er enorm veel geregeld door onze mensen: de zalen aangekleed, voldoende ruimte voor elk onderdeel, goed van eten en drinken en reuze gezellig. Flink wat publiek ook en ik ga ervan uit dat er heel wat leden bijkomen. De excursies lopen erg goed; helaas willen gidsen niet meer dan 15 personen mee en dan zit het nogal eens vol. Ben wel van plan, als dit allemaal lukt uiteraard, om af en toe een excursie te herhalen (als de gidsen dit ook willen uiteraard) zodat de “buiten-de-bootvallers” dan alsnog mee kunnen. Wat ik bijzonder vond was dat een heer mij vroeg om nog een keer de rondleiding bij de Grolsch te organiseren, een dame wilde graag nog een keer naar het kasteel in Bentheim en een echtpaar was jaren geleden mee geweest naar het klooster in Denekamp met de liefste en meest zorgzame dames die ik ooit heb ontmoet. Ik ga ermee bezig en hoop dat ik de genoemde leden en andere gegadigden hiermee weer een mooie en interessante dag kan bieden.

Dit wilde ik even kwijt. Nogmaals dank lieve collega’s voor de gehele organisatie van deze voor mij zeer bijzondere dag.

Wellicht tot ziens bij één van de excursies.

Lies Schole

Nieuws van de Comcom

 1. Na de Open Dag

Tijdens de Open Dag zijn er wat vragen gekomen over ons cursusaanbod en overige activiteiten. Zoals eerder aangegeven organiseren we voorlopig geen wekelijkse cursus Windows 10 of 11 meer. De belangstelling liep geleidelijk terug en we hebben steeds meer de indruk dat men tegenwoordig al wel met Windows overweg kan, maar vragen heeft over bepaalde onderdelen van Windows. Daarvoor is een uitgebreide cursus niet nuttig en zonde van uw en onze moeite.

Daarvoor in de plaats willen we op onregelmatige momenten een workshop van 1 à 2 dagdelen organiseren over een enkel onderwerp. We hebben eerder al om wat onderwerpen gevraagd, maar nog zonder resultaat, dus trappen we nu af met 2 workshops. Hopelijk rollen daar verdere onderwerpen uit.

 1. Workshop: Windows

Op deze workshop inventariseren we als eerste de onderwerpen waarover de deelnemers wat meer zouden willen weten. Dit kan bv. gaan over handige foefjes met de Verkenner of de browser. Mogelijk programmeren we een vervolg-workshop als dat nodig blijkt vanwege de tijd of de breedte van het onderwerp.

We verwachten een korte doorlooptijd, waardoor aankondigingen via Echoplus of Plusmail niet mogelijk of zinvol is. Om ook andere leden de gelegenheid te geven daarop in te haken gaan we binnenkort een pagina op onze website aanmaken met alle gegevens over de geplande workshops. Blijf de Comcom-pagina’s volgen of meldt u aan om een mail te ontvangen wanneer we de pagina aangepast hebben.

 1. Workshop: GPS en geocaching

Als voorbeeld van een workshop over een gericht onderwerp behandelen we het werken met navigatieapparatuur en een leuke en gezonde toepassing daarvan.

 1. Spreekuur

Daarnaast kunt u met vragen over de bediening van uw slimme apparaten (laptop, smartphone, GPS, etc.) of de daarop draaiende programma’s wekelijks bij ons terecht op maandagmorgen tussen 11.00 en 13.00 uur. Wel eerst even een afspraak maken via ons Comcom e-mailadres (comcom@55plus-enschede.nl) om te grote toeloop te vermijden. Vermeldt u dan ook even kort waarover het gaat.

Stamppotbuffet

Eindelijk het mocht weer: in groepsverband eten samen. Zondagmiddag 20 november was het zover. De weergoden gaven regen en eventuele natte sneeuw aan. Maar… het was droog en ook niet al te koud. Dus met 40 enthousiaste mensen eerst een mooie, afwisselende wandeling door het Buurserzand gemaakt.

Daarna op naar Captain Jack voor een heerlijk 3 soorten stamppotbuffet met van alles erbij. Het smaakte iedereen heerlijk, allemaal tevreden en blij en Captain Jack ook.

Wie weet kan het volgend jaar weer doorgaan!!!

Tonny Jansen

 

Macula Oogcafé Enschede

Dit café wordt, behalve in juli, elke 2e dinsdag van de oneven maanden (dus 10 januari, 14 maart, enz.) van 14.00 – 16.00 uur gehouden in ’t Achtervoort, ’t Achtervoort 1, 7523 KE  Enschede.

Dit is bestemd voor mensen met oogproblemen en hun partners.

Meer informatie bij: Lidy Barelds 06–4932 5271
Karen de Wever 06–2363 6361

 

Alifa welzijn senioren

Alifa is een Enschedese organisatie die wil bijdragen aan het gelukkig en gezond ouder worden. Met een enkele betaalde kracht worden vele vrijwilligers aangestuurd voor de diverse activiteiten. Daartoe zijn er een aantal diensten in het leven geroepen, zoals:

 • AutoMaatje (vrijwilligers helpen met vervoer).
 • Hulp bij administratie (o.m. belasting invullen).

U ziet wel ze doen net weer even andere dingen dan de Stichting 55+. Bovendien verzorgen ze regelmatig het blad Stadspost voor senioren. Daarin worden hun eigen activiteiten beschreven en nemen ze ook berichten op van andere instanties die zich richten op senioren. Alle informatie is te vinden op www.alifa.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden voor een abonnement op dit blad.

Colofon

Contactadres: ’t Pluspunt, Schuttersveld 17, 7514 AC  Enschede
Telefoon: 053-4322081
E-mail: info@55plus-enschede.nl
Website: www.55plus-enschede.nl
Openingstijden: elke werkdag van 08.30 – 16.30 uur
IBAN rekeningen: NL45 RABO 0396 7280 81 en NL16 INGB 0005 6539 59
Dagelijks Bestuur:
Naam Functie Telefoon E-mailadres
Cécile Verhaak voorzitter 053-4282225 voorzitter@55plus-enschede.nl
Bert de Haas secretaris 053-4774553 secretaris@55plus-enschede.nl
Arnold Jansen penningmeester 053-4765034 penningmeester@55plus-enschede.nl
Eddy Koenderink beheerder &

2e voorzitter

053-4322801 beheerder@55plus-enschede.nl
Bestuursleden en coördinatoren:
Annette Weegerink cultuur
talen
053-4342254 cultuur@55plus-enschede.nl
cultuur-talen@55plus-enschede.nl
Cor Langen cultuur
overige cursussen
053-4500628 cultuur@55plus-enschede.nl
cultuur-algemeen@55plus-enschede.nl
Inge Wolters ledenadministratie 053-4333063 admin@55plus-enschede.nl
Hans Haveman sport en spel 06-11464530 sportenspel@55plus-enschede.nl
Leo Poell coördinator bridge 06-25266283 bridge@55plus-enschede.nl
Harry Milius doe-activiteiten 06-43819612 doe@55plus-enschede.nl
Rob Brussaard hoofdred. Echoplus 030-6550868 redactie@55plus-enschede.nl
Roelof Beverdam comcom &

redacteur Echoplus

053-4351480 comcom@55plus-enschede.nl
Redactie contactorgaan Echoplus en ondersteunende diensten:
Rob Brussaard hoofdredacteur 030-6550868 redactie@55plus-enschede.nl
Roelof Beverdam redacteur 053-4351480 redactie@55plus-enschede.nl
Computercommissie lay-out 053-4351480 comcom@55plus-enschede.nl
Irma Staarink bezorging 06-48967950 bezorging@55plus-enschede.nl
Data Echoplus: Nummer: 2 – april t/m juli 3 – augustus t/m oktober
Kopij aanleveren uiterlijk: 15 maart 13 juli
Verschijningsdatum: 30 maart 28 juli
Wijze van aanleveren: per e-mail naar de redactie, of schriftelijk bij ’t Pluspunt

 

Adreswijziging of opzegging lidmaatschap schriftelijk of per e-mail aan:

Ledenadministratie – Inge Wolters, Schuttersveld 17, 7514 AC  Enschede

admin@55plus-enschede.nl

Varvik

 

 

Van Marle

 

 

Inhoud

Agenda. 3

Van de Voorzitter 4

Van de redactie. 5

Nieuwe activiteiten bij 55+ – iets voor u?. 7

Busreisjes. 9

Treinreisjes 2023. 17

Wandelen. 19

Excursies. 21

Sluiting ’t Pluspunt rond de feestdagen. 23

Jaarplanning 2023 Echoplus. 23

Jaarplanning 2023 fietstochten. 23

Jaarplanning 2023 wandelen. 23

Beleggen. 25

“Iemand moet het doen, dus waarom ik niet” 25

Aanleg Fietssnelweg F35. 27

Open dag Stichting 55+ Enschede. 27

Nieuws van de Comcom.. 28

Stamppotbuffet 29

Macula Oogcafé Enschede. 29

Alifa welzijn senioren. 29

Colofon. 30